ΠΙΑΝΟ -ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-Πιάνο 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΛΛΑΡΟΥ-πιάνο 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης
Eίναι ιδρυτικό μέλος των σχημάτων “Tangos a Cuatro”(2000), “Μουσικά Ανεμολόγια” και του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής « Idee Fixe».Δισκογραφικά έχει στο ενεργητικό της δύο συμμετοχές σε ηχογραφήσεις δίσκων ακτίνος/ CD-R περιορισμένων αντιτύπων-συλλεκτικούς με Έργα Ελλήνων Συνθετών από τις διοργανώσεις της «Ηχοσυγκυρίας» (2001 & 2002) που εκδόθηκαν από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και δύο δισκογραφικές παραγωγές με το κουαρτέτο Tangos a Cuatro.2003 Tangos a cuatro- Protasis Productions-(PR 1058-2)-Έργα του Astor Piazzolla) και 2007 Tangos a cuatro +Γεωργία Συλλαίου-«Κάποιος μιλάει στο τάνγκο»-ankh productions (c 2202-2)-Έργα του Astor Piazzolla σε ποίηση J.L.Borges.To 2010 κυκλοφόρησε απο την subways music η δισκογραφική παραγωγή με τίτλο “90th birthday anniversary-Nikos Astrinidis” προς τιμην του συνθέτη.Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής , ενώ από το 2000 ασχολείται ενεργά με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα, τα οποία παρουσιάζει και ηχογραφεί σε πρώτες εκτελέσεις..Σε συνεργασία με τον Γερμανό πιανίστα Thomas Wellen έχει επιμεληθεί τις σονάτες για πιάνο του J. Haydn, οι οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μusic Melody Maker.Από το 2000 εργάζεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως πιανίστα- συνοδός(υπεύθυνη τμήματος). Από το 1991 διδάσκει πιάνο στο Δημοτικό ωδείο θέρμης και από το 2002 διατελεί Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.Το 2005 ίδρυσε το φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής «Συνθέρμεια» το οποίο διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και πραγματοποιείται ανα δύο έτη. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης .
Έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύνολο της παρουσίας της στον καλλιτεχνικό χώρο ενώ το 2008 και κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καλλιτεχνική διευθύντρια, η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής βράβευσε το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης για την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ Συνθέρμεια αλλά και για τη γενικότερη καλλιτεχνική του δραστηριότητα με την «τιμητική διάκριση» πολιτισμικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια.
GEMMA DIBATTISTA -piano 14-18 July
Niccolo Piccini Conservatorio -Monopoli IT/Ιταλία
PAOLO SUSANNI -Πιάνο 12-22 Ιουλιου
Izmir University- Τουρκία
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΝΟΥΤΣΟΣ-Πιάνο
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ-πιάνο 12-17 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Idee Fixe ensemble
JEAN -CHRISTOPHE CHARRON-πιάνο,συνοδεία 12-22 Ιουλίου
Idee Fixe ensemble
O Jean-Christophe Charron απέκτησε διπλώματα πιάνου, μουσικής δωματίου και συνοδείας από τα Κρατικά Ωδεία του Bordeaux και της Boulogne-Billancourt (Γαλλία), με καθηγητές τον Alain Motard και την Marie-Paule Siruguet. Συνέχησε με ειδίκευση στα ανώτερα θεωρητικά και την ενορχήστρωση στο Κρατικό Ανώτατο Ωδείο του Παρισιού, και στη διεύθυνση ορχήστρας (μεταπτυχιακό δίπλωμα με διάκριση) στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με καθηγητή τον Colin Metters. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας των Sir Colin Davis, George Hurst, Ilya Musin (Λονδίνο), Lothar Zagrosek (Accademia Musicale Chigiana), Salvador Mas Conde (Wiener Meisterkurse) και Jörg Bierhance (Freiburger Dirigentenakademie).
Εμφανίζεται
τακτικά ως μαέστρος με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα
του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και με την Εθνική Λυρική
Σκηνή της Αθήνας. Από το 2006 μέχρι το 2012 συνεργάζεται με την Όπερα
Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ως διευθυντής ορχήστρας και korepetitor.Έχει
εμφανιστεί ως μουσικός δωματίου και πιανίστας συνοδός σε Ευρώπη και Ταϊβάν. Έχει
συνοδέψει τα σεμινάρια των Christa Ludwig,
Cheryl
Studer, Kurt Equiluz, του European Opera Center, του Festival Pablo Casals, των Gary Hoffman, Christopher Henkel, Gidon Kremer, Sonoko Numata κ.α.
Από το 2000
έως το 2005 δίδαξε μουσική δωματίου στο Κρατικό Ωδείο του Cergy (Παρίσι) και στο σεμινάριο “Rencontres Musicales d’Arcachon” (Γαλλία). Στην Ελλάδα έχει διδάσκει
κυρίως στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Nέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο ωδείο «Ηδύμελον» του Πολυγύρου.
Από το 2014 είναι συνεργαζομένος δάσκαλος στο Universität der Künste του Βερολίνου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΚΗΣ -πιάνο, συνοδεία 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
ΕΓΧΟΡΔΑ
MIECZYSLAW SZLEZER-βιολί, βιόλα 12-22 Ιουλίου
Ακαδημία Μουσικής Κρακοβία (Πολωνία)
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΤΙΩΝΗ -βιολί 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Αγ.Παύλου
Γεννήθηκε το 1983 στην Καβάλα. Μαθήτευσε στο βιολί και στη βιόλα με τους Irina Dragneva, Roussi Dragnev και Χαρά Σειρά. Διδάσκει βιολί και βιόλα στη Θεσσαλονίκη και στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Με μαθητές της τάξης της έχει ιδρύσει το σύνολο εγχόρδων Spira Minore. Εμπνέεται από και εφαρμόζει τη μέθοδο διδασκαλίας Colοurstrings, την οποία διδάχθηκε από τον Géza Szilvay. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο ίδιο τμήμα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ-βιολί 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
MICAHEL FLAKSMAN-βιολοντσέλο 12-17 Ιουλίου
Mannheim Musikhochschule(Γερμανία)
PAOLA ZANONNI- 17-22 July
Conservatorio di Verona (IT)
ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ-βιολοντσελο 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικό Ωδείο Δράμας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΖΑΛΗΣ-βιολοντσελο 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο βιολοντσελίστας Χρήστος Κόζαλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Δαμιανό Καϊλόγλου. Τρία χρόνια αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυάνειο Ωδείο του Κιλκίς και μετέπειτα στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον Zoran Stepic.Το 2003 έγινε δεκτός στην τάξη του Δημήτρη Πάτρα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τον Ιούνιο του 2009 αποφοίτησε με Δίπλωμα (Άριστα – 10 παμψηφεί). Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ πλέον παρακολουθεί την ειδίκευση βιολοντσέλου στη Σχολή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ιδίου πανεπιστημίου, με καθηγητή τον Δημήτρη Πάτρα.Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο βιολοντσέλου με την Xenia Jankovic, καθώς και σεμινάρια μουσικής δωματίου και ορχήστρας. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε όλη την Ελλάδα, ενώ συμμετείχε σε συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης ως έκτακτος.Τον Μάιο του 2012 κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τον Δεκέμβριο του 2012 εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης.
ΝΙΚΟΛΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ-φλάουτο 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης/Idee Fixe ensemble
O Nικολός Δημόπουλος γεννήθηκε το 1967. Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 6 ετών πιάνο και στα 12 φλάουτο. Aρχικά έπαιξε μουσική με σχήματα δημοφιλούς μουσικής. Σπούδασε κλασσικό φλάουτο στο Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τους T. Takahashi και Ilie Macovei στην τάξη του οποίου πήρε δίπλωμα φλάουτου με άριστα και B΄βραβείο το 1988.Συνέχισε τις σπουδές του (1989-1991) στην Aκαδημία Ferenc Liszt της Bουδαπέστης με τους Lorant Kovacs και Istvan Lang (τάξη σύγχρονης μουσικής). Παράλληλα και στη συνέχεια πήρε μέρος ενεργά σε master classes με τους William Bennett, Alexandre Magnin,Marc Grawels και Istvan Matuz W.Boustany. Ενδιαφέρεται και μελετά επίσης τα παλαιά όργανα-μπαρόκ φλάουτο,κλασσικό φλάουτο και φλάουτο με ράμφος.
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διάφορους χώρους και σε πολλές πόλεις στην Eλλάδα. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Kρατική Oρχήστρα Θεσσαλονίκης,την Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Kρατική Oρχήστρα Kύπρου, την Συμφωνική Oρχήστρα της Vratza (Bουλγαρία), την Συμφωνική Oρχήστρα του Δήμου Λάρισας,την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.
Iδρυτικό μέλος των σχημάτων μουσικής δωματίου L’estro armonico (1990-1995),κουαρτέτο φλάουτων Θεσσαλονίκης (1998-2008), Jazsic (2004-2008) Trio essences και (2005-2008)με συμμετοχή σε πολλές συναυλίες με διάφορα σχήματα.
Yπήρξε συνιδρυτής του Σεμιναρίου Kλασσικής Mουσικής της Kοζάνης (1989-1999) στο πλαίσιο του οποίου έχει συμπράξει και συνεργαστεί με αναγνωρισμένους μουσικούς της διεθνούς σκηνής.
Όντας ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας μουσικής έχει ερμηνεύσει πολυάριθμα έργα σε πρώτη εκτέλεση και έχει αναθέσει συνθέσεις νέων κομματιών για φλάουτο σε Έλληνες και ξένους συνθέτες.
Yπήρξε μέλος της Συμφωνικής Oρχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης το 1996 και από το 1997 είναι μέλος της Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης (A΄κορυφαίος)
Έχει διδάξει στο Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης φλάουτο (1995-2004), , καθώς επίσης και σε θερινά διεθνή σεμινάρια (Kοζάνη Bερτίσκος , Bλάστη).
Από το 2005 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.
STEFANIA SOAVE-φλάουτο 12-22 Ιουλίου
Conservatorio Giuseppe Tartini di Trieste IT/ΙΤΑΛΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΟΝΤΖΑΚΟΣ-κλαρινέτο 12-22 Ιουλιου
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης/Idee Fixe ensemble
Δημήτρης Λεοντζάκος Γεννήθηκε στην Καβάλα. Ξεκίνησε μαθήματα κλαρινέτου στη Θεσσαλονίκη με τον Κοσμά Παπαδόπουλο, με τον οποίο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο (Δίπλωμα κλαρινέτου, άριστα παμψηφεί). Κλαρινέτο μελέτησε επίσης με τους Gerd Starke (Music Academy of Munich, Germany), Anton Hollich (Baden-Baden), Vincenzo Mariozzi (Santa Cecilia Music Academy, Rome) και Richard Faria (Fulbright υπότροφος, Ithaca College, New York, U.S.A).
Ως ενεργό μέλος συμμετείχε σε Masterclasses με τους Charles Neidic, Aurelian Popa, Walter Boeykens, Michel Letiec και Petko Radef.
Είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και Σερρών.
Διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει στα σύνολα μουσικής δωματίου ‘Idée Fixe’ και ‘ΟΜΑδΑ 3 plus’ με κύριο προσανατολισμό τη μουσική του 20ού αιώνα, στους “Terra Incognita” (Jazz, Experimental), ενώ στο παρελθόν υπήρξε μέλος του “Σεξτέτου Πνευστών Θεσσαλονίκης” (Κλασσική μουσική) και του “Ύψιλον ensemble” (20ός αιώνας).
ΒΑΡΒΑΡΑ ΒΕΝΕΤΙΚΙΔΟΥ-Κλαρινέτο 17-22 Ιουλίου
Προσκεκλημένη Φεστιβάλ Ι.Παπαιωάννου
Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών –ΙΚΥ και του ιδρύματος Franz Grothe του Βερολίνου.
Σα σολίστ εμφανίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου και τη Symphonie Orchester Berlin.
Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Δίδαξε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Νομαρχειακό Ωδείο της Φλώρινας.
Εδώ και δύο χρόνια είναι πρώτη κλαρινετίστα της ορχήστρας της αστυνομίας του Βερολίνου, μέλος του μουσικού συνόλου του σύγχρονου θεάτρου του Βερολίνου- Berliner Volksbuehne και διδάσκει κλαρινέτο και μουσική δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο του Πότσνταμ.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΤΡΩΤΣΙΟΣ-Κλαρινέτο 12-17 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ-Σαξόφωνο 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης/Idee Fixe ensemble
Ο Θεόφιλος Σωτηριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην μουσική μυήθηκε σε νεαρή ηλικία σπουδάζοντας αρχικά κλασική κιθάρα (υπό την καθοδήγηση του κ. Σταύρου Σουργκούνη) ενώ στη συνέχεια «περιπλανήθηκε» ως ροκ μπασίστας σε διάφορα ερασιτεχνικά σύνολα της πόλης του. Ωστόσο το σαξόφωνο έμελε να αποτελέσει το κέντρο των μουσικών σπουδών και επαγγελματικών του ενδιαφερόντων.
Αποφοίτησε ως διπλωματούχος (με άριστα παμψηφεί) από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη κ. Βασίλη Βραδέλη) και κατόπιν, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) από την Έcole Nationale de Musique de Créteil στο Παρίσι (τάξη Georges Porte, πρώτο βραβείο και ειδική μνεία για την ερμηνεία έργου σύγχρονης μουσικής). Επίσης απέσπασε βραβεία στους ευρωπαϊκούς μουσικούς διαγωνισμούς Picardie και Leopold Bellan.
Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Ευρώπη, Αμερική και Ουκρανία συμπεριλαμβανομένων επίσημων συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ όπως LSU International Mini Festival of Art (ΗΠΑ) , BGSU 27th New Music Festival (ΗΠΑ), XIX Festival Forfest Czech Republic (Τσεχία), ΕlectroMediaWorks 2008 (Αθήνα) and XIII & XIV World Saxophone Congress (Μινεάπολις-ΗΠΑ, Λουμπλιάνα-Σλοβενία). Επίσης, έχει συμπράξει ως σολίστ με το διάσημο γαλλικό σύνολο Quintette de Saxophones de Paris, τη Louisiana Sinfonietta (ΗΠΑ), την Neuchâtel Chamber Orchestra (Ελβετία) και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή του, τα οποία ο ίδιος παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις (πάνω από τριάντα). Καρποί του ενδιαφέροντός του για τη σύγχρονη ελληνική μουσική είναι η κυκλοφορία των τριών ψηφιακών δίσκων «Recollections», «Theofilos & friends. Music for saxophone by Dinos Constantinides» και «Συνθέτες και εκτελεστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης» καθώς επίσης και η καταλογοποίηση όλων των έργων για σαξόφωνο της λόγιας ελληνικής μουσικής. Ωστόσο, έχει επίσης ηχογραφήσει έργα ανερχόμενων αμερικανών συνθετών στις εταιρείες Νewtertian Recordings και Magni Publications.
Είναι δημιουργός πολλών δραστήριων συνόλων: «Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων», «το Κιθαρόφωνο του Αδόλφου Σαξ» (σαξόφωνο-κιθάρα), «Αιγέας Ντούο» (σαξόφωνο-πιάνο), ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής Idée Fixe ενώ μαζί με την χορεύτρια Αριάδνη Μίκου προωθούν πρεμιέρες έργων για σαξόφωνο και χορό. Ο Θεόφιλος Σωτηριάδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Σαξοφώνου Ελλάδας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σαξοφώνου.
Η πολυετής διδακτική του εμπειρία και το πάθος του για τη διδασκαλία (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια Βερτίσκου, Μουσικό χωριό Αγ. Λαυρεντίου, Βrache International Music Days κα) συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση και ανάπτυξη του σαξοφώνου στην Ελλάδα. Η εμμονή του στην κοινωνική και εκπαιδευτική διάσταση της μουσικής αντικατοπτρίζεται στην στενή και μακρόχρονη συνεργασία του με την έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη δημιουργία της νεανικής ορχήστρα σαξοφώνων «Κου Κλουξ Σαξ».
To ακαδημαϊκό έτος 2006 -2007 δίδαξε στο Bowling Green State University (Η.Π.Α) και παράλληλα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο σαξόφωνο στο ομώνυμο πανεπιστήμιο (τάξη κ. John Sampen).
ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΥΣΕΚΗΣ-Σαξόφωνο 12-17 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Λαμίας
Ο Θάνος Φυσέκης πήρε δίπλωμα Σαξοφώνου (τάξη Θεόδωρου Κερκέζου) καθώς και μαθήματα από τον Jean-Marie Londeix .
Έχει εμφανιστεί με ρεσιτάλ αλλά και με σύνολα μουσικής δωματίου σε αίθουσες όπως – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ακρόπολη Αθηνών, Γκαίτε, Αίθουσα Παρνασσός, Κολέγιο Αθηνών, κ.α.
Διδάσκει σε διάφορα Ωδεία στην Ελλάδα από το 2000 και μαθητές του συμμετείχαν και διακρίθηκαν με Βραβεία σε πανελλήνιους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς.
Έχει οργανώσει τον διεθνή διαγωνισμό Σαξοφώνου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας το 2007 όπου φιλοξενήθηκαν μεγάλες Προσωπικότητες της Μουσικής. Επίσης, συνδιοργάνωσε την Πανελλήνια & Παγκύπρια Συνάντηση Σαξοφώνου στο Βόλο το 2012 σε συνεργασία με τις τάξεις Σαξοφώνου του Ευρωπαϊκό Πανεπιστημίου Κύπρου, του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νικης, του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης κ.α.
Υπήρξε καλλιτεχνικός υπεύθυνος της πολιτιστικής Ολυμπιάδας Αθήνα 2004 όπου συμμετείχαν 34 σχολικές μονάδες του Νομού Φθιώτιδας.
Έχει συνεργασία με την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία Σαξοφώνων <<Η.Selmer Paris>> είναι μέλος κριτικών επιτροπών καθώς και επίτιμο μέλος του European Centre for Saxophone Study ως προσωπικότητα του Σαξοφώνου στη Ελλάδα
PIERLUIGI DESTRO-όμποε/σύνολα πνευστών 12-22 Ιουλίου
Conservatorio Cesare Pollini di Padua(Ιταλία)
ΜΟΝΩΔΙΑ
ΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΕΛΛΗΣ-μονωδία 12-17 Ιουλίου
Προσκεκλημένος ΔΘΜΑ
VITTORIA LICARI - μονωδία 12-21 Ιουλίου
Conservatorio Luca Marenzio di Brescia(Ιταλία)
ΧΑΡΟΥΛΑ ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΥ-μονωδία 17-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Δράμας
Η υψίφωνος Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε Μονωδία στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (Ν.Ω.Θ.) με την Βαρβάρα Τσαμπαλή και πήρε το δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί.Παρακολούθησε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως οι Κώστας Πασχάλης, Νίκος Ζαχαρίου, Ελένη Καρούσο, Gabriella Ravazzi, Gabriele Pisani, Sergio Magli, F.M. Carminatti, Czaba Vegvary, Γιώργος Χατζηνίκος, Δάφνη Ευαγγελάτου, Mirella Freni και Cheryl Studer.
Συνέχιζε τις σπουδές της στην Genova της Ιταλίας με την Gabriella Ravazzi και στην Αθήνα με τη Βαρβάρα Γκαβάκου.
Έκανε το Ιταλικό της ντεμπούτο με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Silvia στο «Ζanetto» του Mascagni στο Τeatro Mancinelli του Οrvietto και ακολούθησαν ατομικά ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας και μια περιοδεία με το Gruppo Caronte. Έδωσε ρεσιτάλ με έργα ελλήνων συνθετών στο Αuditorium του Τeatro Carlo Felice στη Genova και στη Fiera Internazionale Di Milano.
Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Δ.Ο.Θ, την Κ.Ο.Θ., το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Όπερα Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς ερμηνεύοντας ρόλους στα έργα: «Διδώ και Αινείας» του Purcel (Belinda), Requiem του Mozart, «Medium» του Μenotti (Mrs Gobineau), «O Polchritudo» του Μenotti, «Gianni Schicchi του Puccini (Ciesca), «Hansel und Gretel» του Humperdinck (Ηexe), «La Τraviata» του Verdi (Annina), «Rigoletto» του Verdi (Contessa Di Ceprano), υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως οι: Λουκάς Καρυτινός, Νίκος Αθηναίος, Δημήτρης Αγραφιώτης, Βύρων Φιδετζής, Άλκης Μπαλτας, Luciano Di Martino κ.α..
Συμμετείχε στην παράσταση οπερέτας «Μια φορά μονάχα ζούμε» που παρουσιάστηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και στην παράσταση «Πριν το χθες, μετά το σήμερα» στο Θέατρο Χυτήριο, στην Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Πλατφόρμα Χορού). Με το Μακεδονικό κουαρτέτο σαξοφώνων ερμήνευσε Δημήτρη Νικολάου στα Δημήτρια και το Μήνα Ελλήνων Συνθετών στο Κ.Ω.Θ. Ενσάρκωσε τη Μαργαρίτα στη Μουσικοθεατρική Παράσταση «Η ιστορία της Μαργαρίτας… Από τον Φάουστ» ερμηνεύοντας έργα Schubert, Gounod, Verdi, Boito, Berlioz στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατες εμφανίσεις της, με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» ερμηνεύοντας το έργο «Il Tramonto» του Respighi και ρεσιτάλ με οπερατικές άριες με τον διακεκριμένο πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο.
Από το 2000 διδάσκει μονωδία έχοντας εργαστεί στα ωδεία: Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, Μουσικό Κολέγιο, Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Πολυγώνου ), Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
Δίδαξε στη θερινή ακαδημία που διοργάνωσε το Δίκτυο Δημοτικών Ωδείων στο Βόλο το καλοκαίρι του 2012.
Μαθητές της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, έχουν συμμετάσχει κατόπιν ακροάσεως σε σεμινάρια που διοργάνωσαν το Μ.Μ.Α. και το Μ.Μ.Θ καθώς και άλλοι φορείς και έχουν εμφανιστεί στο Κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα δημοτικά θέατρα Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Λευκάδας, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσ/νικης, το Μέγαρο Βεροίας κ.α. Τον Δεκέμβριο του 2012 ερμήνευσαν τρεις από τους κύριους ρόλους στην όπερα «Ι Pagliacci» του Leoncavallo στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον Θεσσαλονίκης και τον Φλεβάρη του 2013 δυο μαθητές της συνέπραξαν ως σολίστ με την Κ.Ο.Θ. στο Μ.Μ.Θ υπό τη διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη. Τον Απρίλιο του 2013 μαθητής της θα τραγουδήσει στην παράσταση «Ιφιγένειας Διαδρομή» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τον Μάιο του 2013 τρεις μαθητές της θα συμπράξουν με τη Δ.Ο.Θ. υπό την διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Δύο μαθητές της επιλέχθηκαν κατόπιν ακροάσεως να συμμετάσχουν σε master class στους Δελφούς που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2013 υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.
ΚΙΘΑΡΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ-Κιθάρα 12-17 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Ο Κώστας Μακρυγιαννάκης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στο Α.Π.Θ. και κιθάρα στο Σύγχρονο και Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από την τάξη του Σταύρου Σουργκούνη. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο Trinity College of Music του Λονδίνου όπου πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα με διάκριση και master`s in performance studies στις τάξεις της Nicola Hall και του Colin Downs. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με εξέχοντες μουσικούς μεταξύ των οποίων οι Leo Brouwer, Ernesto Cordero, David Russell, Manuel Barrueco, Carlo Domeniconi, και Gilbert Biberian. Έχει διακριθεί επίσης στους Anglo-Czechoslovak Trust Music Competition (Λονδίνο1997, α΄ βραβείο), Φεστιβάλ κιθάρας Βόλου (1996, φιναλίστ), Gevelsberg (2001, φιναλίστ) και Εuropean Guitar Ensembles Contest (Λονδίνο 1997, ως μέλος του Trinity College Guitar Ensemble, β` βραβείο). Ο Κώστας Μακρυγιαννάκης έχει δώσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα, την Μ. Βρετανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Γερμανία και στη Δανία. Έχει συμμετάσχει ως σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου ή και διδάσκων σε φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων The Bolivar Hall London Guitar Festival, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Σάνι, Κιθαριστικοί Αγώνες 2000, Φεστιβάλ Βερτίσκου, Δημήτρια, Kultursommer Regionhannover, Φεστιβάλ κιθάρας Βέροιας κ.ά. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μουσικής δωματίου για κιθάρα και άλλα όργανα “Guitar Plus” και συνδιοργανωτής της διεθνούς μουσικής κοινότητας “Μουσικό χωριό” μαζί με τον πιανίστα Γιώργο Λαζαρίδη και τον ουτίστα και κιθαριστή Θύμιο Ατζακά..
Εκτός από γνωστά έργα της κιθαριστικής φιλολογίας, το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πολλά έργα ελλήνων συνθετών για σόλο κιθάρα, έργα σύγχρονων συνθετών – σε αρκετά από αυτά πραγματοποίησε την πρώτη τους εκτέλεση - καθώς και μια ευρεία γκάμα έργων μουσικής δωματίου για διάφορους συνδυασμούς κιθάρας με άλλα όργανα. Επίσης η ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία, η μη λόγια ελληνική μουσική, το παιδικό τραγούδι και ο αυτοσχεδιασμός αποτελούν τομείς στους οποίους συνεργάζεται με εξέχοντες μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο σε επίπεδο συναυλιών όσο και δισκογραφικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΣΙΟΣ-κιθάρα 12-17 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντης Δημοτικό Ωδείο Πολίχνης
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΘΟΔΩΡΟΣ- κιθάρα 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο κιθαρίστας Φώτης Κουτσοθόδωρος γεννήθηκε στη Λαμία και το 1992 πήρε το Δίπλωμά του από το Δημοτικό Ωδείο της πόλης, στην τάξη κιθάρας του Δ. Κοντογιάννη. Συνέχισε τις σπουδές του με τον Κ. Κοτσιώλη στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ωδείου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1995. Από το 1997 έως το 2000 φοίτησε στο Concervatorio Superior της Μαδρίτης και στο Concervatorio Superior της Κόρδοβα (Ισπανία) κοντά στους M. Jimenez και M. Barbera, αντίστοιχα, καθώς και στην Ακαδημία “Robert Schumann” του Ντίσελντορφ (Γερμανία) με τον J. Clerch. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου “Mozarteum” του Salzburg (Αυστρία) με Bakkalaureat και Magister Diplom της τάξης του M. Seidel (κιθάρα) και J. Huebsher (τμήμα παλιάς μουσικής). Παράλληλα, έπειτα από εισήγηση του πανεπιστημίου απέσπασε το βραβείο του καλύτερου αποφοίτου της χρονιάς (Wurdigungpreis) από το Υπουργείο Τεχνών και Επιστημών της Αυστρίας – διάκριση που δόθηκε για πρώτη φορά σε κιθαριστή από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους S. Fontaneli, L. Brouwer, E. Fisk και M. Barrueco.
ΠΕΤΡΟΣ ΡΙΣΤΑΣ-Κιθάρα/Σύνολα 17-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Βέροιας
Πέτρος Ρίστας Γεννήθηκε στη Βέροια. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, Ωδική, Αρμονία, Αντίστιξη, Κλασική κιθάρα, Φούγκα-Ενορχήστρωση ,Ενοργανωση και Σύνθεση, στο Απολλωνιο Ωδείο, στο Σύγχρονο Ωδείο της Αθήνας , στο Πειραϊκό Ωδείο και στο Δημ. ΩΔΕΙΟ Νεαποληs με τους καθηγητές –μαέστρους Β. Δέλλιο, Μ.Τραυλό, Σ. Ραυτόπουλο Β. Μπουλουση και τους καθηγητές κιθάρας Χ. Εκμεκτσόγλου, Γ. Νικολόπουλο.
Παράλληλα με τις κλασικές σπουδές σπούδασε στο Ωδείο Φ. Νάκας με τον πιανίστα Μ. Αλεξίου JAZZ πιάνο -σύνθεση. Παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους καταξιωμένους μαέστρους J. CONTA και Ηλ. Βουδούρη, καθώς και διεύθυνση χορωδίας με την Τρ. Καλοκύρη, και την Μαρία Εμμα Μελιγκοπουλου .Έχει συνθέσει μια σειρά από έργα για κλασική ορχήστρα καθώς επίσης και έργα για μικρά ορχηστρικά σύνολα. Τα τελευταία χρόνια γράφει μουσική για μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Μερικές από αυτές στο «Φεγγαρόφωτο», ο «Σιμιγδαλένιος» ο «Εγωιστής Γίγαντας» καθώς και τη μουσική για την μικροόπερα του Ευθ. Βαρλάμη για τον Μ.Αλέξανδρο. Έκανε την μουσική προσαρμογή στις 4 εποχές του ΑΝ.VIVALDI για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, στο παραμύθι του Γ.Καλαντζόπουλου «το παραμύθι που δεν το λέγε κανείς και οι τέσσερις εποχές». Έχει διευθύνει ορχηστρικά σύνολα καθώς επίσης έχει ενορχηστρώσει μια σειρά από έργα ελληνικής και ξένης μουσικής, όπως επίσης ήταν ενορχηστρωτής και μαέστρος στο αφιέρωμα για τον συνθέτη Γ. Καλογήρου, καθώς και της ορχήστρας φίλων μουσικής Ν.Ημαθίας, η οποία παρουσίασε συναυλίες-αφιέρωμα στο φεγγάρι το καλοκαίρι του 2009 σε πόλεις της Ελλάδας. Ενορχηστρωτήs και μαέστροs στο αφιερωμα για τον Μ Μητσια με σολιστα τον ιδιο τον τραγουδιστη και με την συμπραξη μουσικων απο την ΚΟΕΜ του ΣΤ ΞΑΡΧΑΚΟΥ ,το καλοκαιρι του 2011 ,στο θερινο αλσοs τηs Βεροιαs .Ενορχηστρωτήs και μαεστροs στο αφιερωμα για τον ΣΤ Ξαρχάκο στο Μεγαρο μουσικήs τηs Βέροιαs. Διδάσκει κλασική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο της Βέροιας, και είναι υπευθυνοs στο κιθαριστικό σύνολο Α G R . Υπεύθυνος καθηγητής του ορχηστρικού συνόλου στην 1η μουσική θερινή ακαδημία στο Βόλο το καλοκαίρι του 2012.Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και διδάσκει ανώτερα θεωρητικά στο Πιερικό Ωδείο Κατερίνης . Έχει διδάξει ως καθηγητής θεωρητικών-χορωδίας στα μουσικά σχολεία Κατερίνης –Σερρών –Αμυνταίου-Σιάτιστας -Πτολεμάιδας .Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Αριστοτέλης και διδάσκει ως καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και κλασικής κιθάρας, παράλληλα είναι μαέστρος της χορωδίας του ωδείου. Υπηρξε μαέστρος της μαθητικής ορχήστρας στο Δημοτικό Ωδείο της Πολίχνης.
ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΞΕΣ- Κιθάρα 12-17 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης
ΜΠΑΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΙΔΑΣ -τσέμπαλο 12-17 Ιουλίου
Προσκεκλημένος ΔΘΜΑ
ΣΥΝΘΕΣΗ -ΑΝΩΤΕΡΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
RICCARDO VAGLINI-σύνθεση 12-22 Ιουλίου
ConservatorioBenedetto Marcello di Venecia IT/ΙΤΑΛΙΑ
ΚΡΟΥΣΤΑ
CHRISTOPHER BAKA -κρουστά 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
ΘΕΡΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΕΦΗ ΚΟΡΕΣΟΓΛΟΥ - 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ-ηλεκτρική κιθάρα 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-Πιάνο 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο Γεώργιος-Ιούλιος
Παπαδόπουλος είναι πιανίστας και μουσικολόγος. Αποφοίτησε από το Νέο Ωδείο
Θεσσαλονίκης με Δίπλωμα Πιάνου (Άριστα & Πρώτο Βραβείο, τάξη Άννας Τσίτσα-Κούνιο)
και Πτυχίο Αρμονίας (Άριστα, με τους Χρήστο Σαμαρά και Γιάννη Μάντακα). Παράλληλα
φοίτησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το 1992
έγινε δεκτός με τιμητική χρηματική διάκριση στη Royal Academy of Music του Λονδίνου, όπου πήρε διπλώματα πιάνου και παιδαγωγικής,
μελετώντας επίσης τσέμπαλο και διεύθυνση ορχήστρας. Ολοκλήρωσε τις σπουδές
πιάνου με το Master of Music από το King’s College του Λονδίνου, ως υπότροφος της Βασιλικής
Ακαδημίας, του Ιδρύματος Σκυλίτση, του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη και του
Βρετανικού Συμβουλίου. Το 1996 ξεκίνησε διδακτορικές σπουδές μουσικολογίας
με πλήρη υποτροφία του University of Washington (Σηάτλ, ΗΠΑ), όπου δίδαξε επί έξι χρόνια. Το 2000
προτάθηκε για το Αριστείο Διδασκαλίας και το 2003 διακρίθηκε με χρηματικό
βραβείο για την καλύτερη μουσικολογική εργασία της χρονιάς. Ειδικεύεται στη ζωή
και το έργο του Brahms, παρουσιάζοντας τακτικά εργασίες σε διεθνή συνέδρια στην Ευρώπη και την
Αμερική. Η διδακτορική διατριβή του βραβεύτηκε παμψηφεί από την American Brahms Society με την υποτροφία Karl Geiringer για το 2003.
Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ
και κοντσέρτα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και έχει παρουσιαστεί από την ελληνική
ραδιοτηλεόραση και το BBC. Είναι υπεύθυνος του Τμήματος Πιάνου στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, καλλιτεχνικός
διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και του Φεστιβάλ «Γιάννη Α.
Παπαϊωάννου», ενώ εργάζεται επίσης στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και στο Ωδείο
«Φίλιππος Νάκας».
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΛΛΑΡΟΥ-πιάνο 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης
Η ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΛΛΑΡΟΥ γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο
Θεσσαλονίκης, στην τάξη του Γ. Θυμή και πήρε το δίπλωμά της με ειδική διάκριση βραβείου.
Με υποτροφία της διεθνούς οργάνωσης Μουσικά Νιάτα μελέτησε στο Βέλγιο
με την Rosa Sabater (ισπανική μουσική) και τον Noel Lee (αμερικάνικη σύγχρονη μουσική).
Με υποτροφία της Ουγγρικής κυβέρνησης μελέτησε για πέντε χρόνια στην Ακαδημία
μουσικής Ferenc Liszt της Βουδαπέστης κοντά στους Ferenc Rados, Annie Fischer (πιάνο),Cyorgy Kurtag (μουσική δωματίου).Πήρε μέρος σε διεθνή σεμινάρια πιάνου των Maria Cursio, Cyorgy Cebok, Tomas Vasary,
Dimitri Baskiroff κ.α. Έχει συμπράξει με Ουγγρικές, Φιλανδικές και Αυστριακές συμφωνικέςορχήστρες και στην Ελλάδα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης,τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Βέλγιο, Φιλανδία,Αυστρία, Ουγγαρία και Βουλγαρία και έχει ηχογραφήσει αντίστοιχα για τα ραδιοτηλεοπτικάδίκτυα. Στις συναυλίες της με μαέστρους όπως οι Α. Παρίδης, Λ. Χαλκιαδάκης, Σ. Ξαρχάκος,Μ. Χατζιδάκης, έχει ερμηνεύσει πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα των B. Britten,A. Copland, Κ. Νικήτα, Κ. Σφέτσα, Γ. Σισιλιάνου κ.α.Συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε στις μουσικές θεατρικές παραγωγές «Όπερα της πεντάρας»
και «Η τύχη της Μαρούλας». Δίδαξε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στηνΑκαδημία Ferenc Liszt, καθώς επίσης και σε θερινά σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίουστη Φιλανδία. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Φ. Νάκας (Αθήνα) και είναι καλλιτεχνική διευθύντριατου Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης.
Payam Susann-Πιάνο 12-22 Ιουλίου
Izmir University -Τουρκία
Θεσσαλονίκης, στην τάξη του Γ. Θυμή και πήρε το δίπλωμά της με ειδική διάκριση βραβείου.
Με υποτροφία της διεθνούς οργάνωσης Μουσικά Νιάτα μελέτησε στο Βέλγιο
με την Rosa Sabater (ισπανική μουσική) και τον Noel Lee (αμερικάνικη σύγχρονη μουσική).
Με υποτροφία της Ουγγρικής κυβέρνησης μελέτησε για πέντε χρόνια στην Ακαδημία
μουσικής Ferenc Liszt της Βουδαπέστης κοντά στους Ferenc Rados, Annie Fischer (πιάνο),Cyorgy Kurtag (μουσική δωματίου).Πήρε μέρος σε διεθνή σεμινάρια πιάνου των Maria Cursio, Cyorgy Cebok, Tomas Vasary,
Dimitri Baskiroff κ.α. Έχει συμπράξει με Ουγγρικές, Φιλανδικές και Αυστριακές συμφωνικέςορχήστρες και στην Ελλάδα με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης,τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και την Ορχήστρα των Χρωμάτων.Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Βέλγιο, Φιλανδία,Αυστρία, Ουγγαρία και Βουλγαρία και έχει ηχογραφήσει αντίστοιχα για τα ραδιοτηλεοπτικάδίκτυα. Στις συναυλίες της με μαέστρους όπως οι Α. Παρίδης, Λ. Χαλκιαδάκης, Σ. Ξαρχάκος,Μ. Χατζιδάκης, έχει ερμηνεύσει πρώτες εκτελέσεις στην Ελλάδα των B. Britten,A. Copland, Κ. Νικήτα, Κ. Σφέτσα, Γ. Σισιλιάνου κ.α.Συνεργάστηκε με το Κ.Θ.Β.Ε στις μουσικές θεατρικές παραγωγές «Όπερα της πεντάρας»
και «Η τύχη της Μαρούλας». Δίδαξε πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στηνΑκαδημία Ferenc Liszt, καθώς επίσης και σε θερινά σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίουστη Φιλανδία. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο Φ. Νάκας (Αθήνα) και είναι καλλιτεχνική διευθύντριατου Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης.
Payam Susann-Πιάνο 12-22 Ιουλίου
Izmir University -Τουρκία
H Payam Susanni γεννήθηκε το 1974 στη Σμύρνη της Τουρκίας.
Αποφοίτησε από το Dokuz Eylul University Izmir State Conservatory στην τάξη πιάνου
του Dr. Nilgun Alkan.
Κατόπιν μελέτησε πιάνο στο
Luisiana State University με τον David Renner και μουσική δωματίου με τον
Gregory Allen ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο
University of Texas σπουδάζοντας πιάνο με τον David Renner,μουσική δωματίου με
τον Gregory Allen και παιδαγωγική του πιάνου με τη Sophia Gilmson.Η δραστηριότητά
της περιλαμβάνει πολλές συναυλίες σόλο,ντούο και μουσικής δωματίου τόσο στην Τουρκία
όσο και στις ΗΠΑ. Το διάστημα 2000-2008 εργάστηκε ως καθηγήτρια πιάνου και μουσικής
δωματίου στο Clavier Werke School of Music,Αustin Texas. Kατά τη διάρκεια της επαγγελματικής
της σταδιοδρομίας προσκλήθηκε πολλές φορές να οργανώσει αλλά και να συμμετάσχει
ως κριτική επιτροπή σε μουσικά φεστιβάλ και διαγωνισμούς.
Μετά την επιστροφή της στην Τουρκία, η Susanni κατέχει θέση διδάσκουσας
στο Yasar University Fine Arts Department Music School στο τμήμα πιάνου και κιθάρας.Τέλος
είναι υπεύθυνη για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγών Εrasmus και το πρόγραμμα YUSEM School of
Music .
ΕΡΑΤΩ ΑΛΑΚΙΟΖΙΔΟΥ -Πιάνο & Μουσική Δωματίου 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δημοτικό ωδείο Θέρμη /Σύνολο Idee Fixe
Η Ερατώ Αλακιοζίδου γεννήθηκε
στη Θεσσαλονίκη το 1971 και σπούδασε στο Κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκησ απο
όπου αποφοίτησε το 1990 με Δίπλωμα πιάνου (άριστα παμψηφεί) από την
τάξη της Ελένης Παπάζογλου.Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με
τους Julia και Constantine Ganevi (Ελλάδα, Βέλγιο), Roberto Szidon
(Γερμανία, Ελβετία) και στο Παρίσι στο Conservatoire de Villepinte στην
τάξη της L. Boyadjieva, απ’ όπου αποφοίτησε με Diplome superiere du
piano με την ανώτερη διάκριση και Α΄ βραβείο.Με υποτροφία του
Μακεδονικού Ωδείου σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά (πτυχία Αρμονίας,
Αντίστιξης & Φούγκας) στο Μακεδονικό Ωδείο στις τάξεις του Θ.
Γκρούνη και Δ. Αθανασιάδη.Ο Νίκος Αστρινίδης, πιανίστας, μαέστρος και
συνθέτης ,του οποίου τα έργα έχει ερμηνεύσει, υπήρξε κύριος εμπνευστής
της και καθοδηγητής της για πολλά χρόνια.Παρακολούθησε master-courses
στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους Stella Dimitrova, Carla Cuidici,
Alfredo Speranza, Duo Ganevi, Roberto Szidon, Margaret Newmann,
Εμφανίστηκε σε συναυλίες στην Ελλάδα και στην Ευρώπητόσο με
ατομικά ρεσιτάλ όσο και με σύνολα μουσικής δωματίου συχνά παρουσιάζοντας
έργα σε πρώτες εκτελέσεις.Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες
συναυλιών και φεστιβάλ .Έχει συμπράξει με τη συμφωνική ορχήστρα «Nae
Leonard» Galati της Ρουμανίας και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων ως μέλος
του κουαρτέτου Tangos a Cuatro υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και
έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική, Βουλγαρική και Γερμανική ραδιοφωνία
και τηλεόραση.Καλλιτεχνική Διευθύντρια Δημοτικό ωδείο Θέρμη /Σύνολο Idee Fixe
Eίναι ιδρυτικό μέλος των σχημάτων “Tangos a Cuatro”(2000), “Μουσικά Ανεμολόγια” και του ενόργανου συνόλου σύγχρονης μουσικής « Idee Fixe».Δισκογραφικά έχει στο ενεργητικό της δύο συμμετοχές σε ηχογραφήσεις δίσκων ακτίνος/ CD-R περιορισμένων αντιτύπων-συλλεκτικούς με Έργα Ελλήνων Συνθετών από τις διοργανώσεις της «Ηχοσυγκυρίας» (2001 & 2002) που εκδόθηκαν από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και δύο δισκογραφικές παραγωγές με το κουαρτέτο Tangos a Cuatro.2003 Tangos a cuatro- Protasis Productions-(PR 1058-2)-Έργα του Astor Piazzolla) και 2007 Tangos a cuatro +Γεωργία Συλλαίου-«Κάποιος μιλάει στο τάνγκο»-ankh productions (c 2202-2)-Έργα του Astor Piazzolla σε ποίηση J.L.Borges.To 2010 κυκλοφόρησε απο την subways music η δισκογραφική παραγωγή με τίτλο “90th birthday anniversary-Nikos Astrinidis” προς τιμην του συνθέτη.Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής , ενώ από το 2000 ασχολείται ενεργά με την ανάδειξη έργων Ελλήνων συνθετών του 20ου & 21ου αιώνα, τα οποία παρουσιάζει και ηχογραφεί σε πρώτες εκτελέσεις..Σε συνεργασία με τον Γερμανό πιανίστα Thomas Wellen έχει επιμεληθεί τις σονάτες για πιάνο του J. Haydn, οι οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μusic Melody Maker.Από το 2000 εργάζεται στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ως πιανίστα- συνοδός(υπεύθυνη τμήματος). Από το 1991 διδάσκει πιάνο στο Δημοτικό ωδείο θέρμης και από το 2002 διατελεί Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης.Το 2005 ίδρυσε το φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής «Συνθέρμεια» το οποίο διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και πραγματοποιείται ανα δύο έτη. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης .
Έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύνολο της παρουσίας της στον καλλιτεχνικό χώρο ενώ το 2008 και κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καλλιτεχνική διευθύντρια, η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής βράβευσε το Δημοτικό Ωδείο Θέρμης για την επιτυχή διοργάνωση του φεστιβάλ Συνθέρμεια αλλά και για τη γενικότερη καλλιτεχνική του δραστηριότητα με την «τιμητική διάκριση» πολιτισμικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια.
GEMMA DIBATTISTA -piano 14-18 July
Niccolo Piccini Conservatorio -Monopoli IT/Ιταλία
Η πιανίστα Gemma Dibattista σπούδασε στο Ωδείο “Niccolò
Piccinni” του Μπάρι (Ιταλία) και το 1984 αποφοίτησε με την ανώτερη διάκριση. Στη συνέχεια παρακολούθησε πολλά master classes με γνωστούς παιδαγωγούς, όπως ο Michele Marvulli στην “Accademia Musicale
Pescarese”, ο Fausto
Zadra στην “Ecole International de Piano de Lausanne”, και οι Sergio
Fiorentino, Paul Badura-Skoda και Alexander Lonquich.
Το 1987 δημιούργησε ένα πιανιστικό ντουέτο με την Marilena Liso. Μαζί κέρδισαν πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως “International Piano
Competition of Stresa”, “National Piano Competition A. Longo”, “A.M.A Lamezia Terme”, “International
Piano Competition of Città di Bardolino” και “International
Piano Competition of Torre Orsaia”.
Οι δύο καλλιτέχνιδες συνέχισαν να
εμφανίζονται μαζί ως ντουέτο στην Ιταλία και το εξωτερικό σε διάφορες σημαντικές
μουσικές διοργανώσεις, λαμβάνοντας θετικές κριτικές από το κοινό και τους κριτικούς,
οι οποίοι επεσήμαναν την “βαθιά αυτοπεποίθηση και .
. . την ενδιαφέρουσα ερμηνευτική ποικιλομορφία” τους, όπως επίσης την “αξιοσημείωτη ικανότητά
τους να επικοινωνούν συναισθήματα μέσω της προσεκτικής και φιλολογικής μουσικής
έρευνας, συνδυασμένης με αυθορμητισμό και αυτοσχεδιαστικά στοιχεία”.
Προσκαλείται τακτικά για να διδάξει
master classes σε διάφορα μουσικά ιδρύματα και διατελεί μέλος κριτικών
επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Η Gemma Dibattista κατέχει Έδρα Πιάνου στο Ωδείο “Niccolò Piccinni” του Μπάρι.
PAOLO SUSANNI -Πιάνο 12-22 Ιουλιου
Izmir University- Τουρκία
O ιταλός πιανίστας
και ερευνητής Paolo Susanni έλαβε τη βασική μουσική εκπαίδευσή του στη Νότια
Αφρική και στις ΗΠΑ. Πραγματοποίησε τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές
στο New England Conservatory of Music και το διδακτορικό του στο University of
Texas. Μελέτησε κοντά στους Jacob Maxin, Krassimira Jordan and David Renner.
Η δραστηριότητά
του περιλαμβάνει συναυλίες σόλο πιάνου,σόλο με ορχήστρα αλλά και μουσικής δωματίου
σε διάφορες χώρες όπως ΗΠΑ, Ιταλία, Ν.Αφρική και Τουρκία. Επίσης συμμετείχε σε ποικίλους
διεθνής διαγωνισμούς πιάνου και φεστιβάλ
και συνέπραξε σε master classes με μουσικούς
όπως οι Leon Fleischer, Gabriel Chodos καιThomas Rajna.
Είναι επικεφαλής
του τμήματος πιάνου/κιθάρας στο Yasar University Fine Arts Department School of
Music όπου διδάσκει πιάνο,θεωρία μουσικής,ιστορία και σολφέζ όπως ακριβώς δίδασκε
και στο Texas State University πριν από επτά χρόνια. Είναι συγγραφέας βιβλίων μουσικού
περιεχομένου, με ειδίκευση στη μουσική του 20ου αιώνα. Έχει επίσημα μεταφράσει σε
αγγλικά και ιταλικά το βιβλίο “The Music
of Bela Bartok” του Elliott Antokoletz. Αυτό το διάστημα εργάζεται γι ατην έκδοση
ενός βιβλίου Μουσικής Ανάλυσης του 20ου αιώνα. Τέλος είναι υπεύθυνος της νέας έκδοσης
του "Bartok Research guide".
MARILENA LISO-14-18 Ιουλίου
Niccolo Piccini Conservatorio -Monopoli IT/Ιταλία
MARILENA LISO-14-18 Ιουλίου
Niccolo Piccini Conservatorio -Monopoli IT/Ιταλία
Η πιανίστα Marilena Liso αποφοίτησε με διάκριση από το Ωδείο “N. Piccinni” του Bari, όπου σπούδασε με την Giovanna Valente. Έχει διακριθεί σε σημαντικούς διαγωνισμούς,
όπως “Città
Martina”, “F.I.D.A.P.A.” στο Catanzaro και “International Piano Competition Città
di Catanzaro”.
Έχει συμμετάσχει σε master classes με τους A. Ciccolini,
P. Badura-Skoda, M. Marvulli, F. Zadra, A. Lonquich και S. Fiorentino.
Το 1989 αποφοίτησε από τον τριετή μεταπτυχιακό κύκλο της
Μουσικής Ακαδημίας της Pescara με τον Μ.
Marvulli. Επιλέχθηκε, επίσης, να παρακολουθήσει τα master classes του J. Achucarro στην
περίφημη Ακαδημία Chigiana της Siena.
Με την πιανίστα Gemma Dibattista έχουν δημιουργήσει ένα πιανιστικό ντούο. Το ντούο
Dibattista-Liso έχει κερδίσει σημαντικούς διαγωνισμούς (“Città di Bardolino”, “Città di Stresa” και A.M.A. di Lamezia Terme) και
έχει παίξει σε πολλές αίθουσες συναυλιών.
Τον Νοέμβριο του 2011 το ντούο έπαιξε στο Φεστιβάλ
Ιταλικής Τέχνης, που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ρωσικού Στρατού στη
Μόσχα, και το 2013 προσκλήθηκαν εκ νέου για να παίξουν. Άλλες εμφανίσεις περιλαμβάνουν
τη Siviglia Malaga και τη Jimena de la Frontera. Έχουν προσκληθεί δύο φορές να παίξουν στη Σμύρνη,
όπου έδωσαν ρεσιτάλ στον Πανεπιστήμιο Yasar και στο Αμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο.
Η Marilena Liso είναι απόφοιτος του
Τμήματος Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Bari, όπου παρουσίασε τη διπλωματική της εργασία με θέμα τον
συνθέτη John Field και τα Νυχτερινά του.
Το 1995 εκλέχθηκε καθηγήτρια πιάνου στο Ωδείο
“N. Piccinni” του Bari. Προσκαλείται τακτικά
από διάφορους οργανισμούς για να διδάξει σε master classes.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΝΟΥΤΣΟΣ-Πιάνο
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Γεννήθηκε
στη Λάρισα. Διπλωματούχος με διάκριση του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, όπου
σπούδασε πιάνο στην τάξη της Αριάδνης Καλλιάζη & Ανώτερα Θεωρητικά με τον
Γιάννη Τσανακά.Συνεχίζει
τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής & Εικαστικών Τεχνών του Graz Αυστρίας
στο σολιστικό τμήμα πιάνου σπουδάζοντας με τους Doris Wolf-Blumauer
& Elza Kolodin. Αποφοίτησε με τον τίτλο ΄΄Magister
der Kuenste ( Master of Art)”.Κατά
τη διάρκεια των σπουδών του, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο ΄΄Ελένη
Μυκονίου΄΄ από την Ακαδημία Αθηνών.Έχει
λάβει υποτροφίες του ιδρύματος ΄΄Τζίνα Μπαχάουερ΄΄, του υπουργείου ΄΄Επιστημών
& ερευνών Αυστρίας’’ καθώς και του κοινωφελούς ιδρύματος ΄΄Αλέξανδρος Σ.
Ωνάσης΄΄.Οι
μέχρι τώρα καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πολλά ατομικά ρεσιτάλ
και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και Αυστρία. Έχει εμφανιστεί ως
σολίστ με την συμφωνική ορχήστρα του Ιασίου της Ρουμανίας, με την συμφωνική
ορχήστρα του Νις Σερβίας καθώς και με την συμφωνική ορχήστρα του Δημοτικού
Ωδείου Λάρισας.Επίσης
είναι μέλος του συνόλου PIANDAEMONIUM (6 πιάνα-12 πιανίστες) με
το οποίο εμφανίστηκε στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης.
Παρακολούθησε
σεμινάρια σαν ενεργό μέλος με τους Lazar Bermann,
Κατερίνα Πολυζωίδου- Σουρβάλη, Lev Vlassenko, Rudolf Kehrer, Bernard Ringeisen,
Patrick Cohen και Malkom Bilson.Διδάσκει
πιάνο στο Σύγχρονο ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό ωδείο Λάρισας και στο ωδείο
Φλώρινας. Από το 1999-2012 δίδαξε πιάνο στο τμήμα μουσικής επιστήμης και τέχνης
του πανεπιστημίου Μακεδονία.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ-πιάνο 12-17 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Ο
πιανίστας Χαράλαμπος Αγγελόπουλος γεννήθηκε
στη Θεσσαλονίκη. Μελέτησε με τις Ι. Σημηριώτη (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Δίπλωμα
πιάνου με Άριστα παμψηφεί) και Δ. Ευνουχίδου. Με υποτροφία του Ιδρύματος “Λ.
Βουδούρη” σπούδασε στην Κολωνία (Hochschule fur Musik Köln), απ’ όπου πήρε το Δίπλωμα
Σολίστ με Άριστα (τάξεις Α. Kontarsky, A. Valdma), ενώ παράλληλα παρακολούθησε
τα μαθήματα του παιδαγωγικού τμήματος. Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στη
Royal Scottish Academy of Music and Drama, που οδήγησαν στον τίτλο Master in
Performance (τάξη του καθηγητή V. Sangiorgio).
Εκπροσώπησε
επανειλημμένα την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις (Αλγέρι, Νιόρ, Βερολίνο,
Λουξεμβούργο, Νόβισαντ κ.ά). Μελέτησε με διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι D. Βashkirov,
R. Kehrer, M. Tirimo, D. Alexeev, C. Ortiz κ.ά.
Το
1992 κέρδισε το βραβείο “Φ. Νάκα”, ενώ το 1993 κατέλαβε τη θέση του
αναπληρωματικού πιανίστα της Ορχήστρας Νέων της ΕΟΚ. Το 1995 κέρδισε το 1ο
βραβείο στον 5ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της Helexpo, με τον ομποΐστα
Δ. Βάμβα. Το 1998 απέσπασε το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου
του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης και το 1999 διακρίθηκε στο Governor’s
Recital Prize Competition στη Γλασκώβη. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό
Grand Konzerteum. Τέλος, το 2002 κέρδισε το 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο
Διαγωνισμό Πιάνου “Γ. Θυμής”.
Το
ρεπερτόριο του περιλαμβάνει 25 κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, πλήθος έργων
για σόλο πιάνο, έργα μουσικής δωματίου και εκτείνεται χρονικά από τον Bach
μέχρι τους σύγχρονους συνθέτες του 21ου αιώνα.
Οι
εμφανίσεις του σε αίθουσες όπως τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το
Centre Cultural Portugal Paris, το Κendal Town Hall, το Wells Concert Hall, το
Musashino Center Tokyo, καθώς και οι συμμετοχές του σε διεθνή φεστιβάλ, έχουν
αποσπάσει θερμές κριτικές.
Ως
σολίστ έχει συμπράξει με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την
Apollon Orchestra Berlin, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα Ορχήστρα των
Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, την Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, τη
Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης , τη Συμφωνική Ορχήστρα RSAMD, την
Ορχήστρα εγχόρδων της ΕΛΣ, την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και την Εθνική
Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Με
τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη εμφανίζεται τακτικά σε ρεπερτόριο για δύο πιάνα και
τέσσερα χέρια. Είναι μέλος του συνόλου Piandaemonium (6 πιάνα, 12 πιανίστες). Δισκογραφικά
κυκλοφόρησε τα έργα του Ν. Κωνσταντινίδη για σαξόφωνο και πιάνο με τον
σαξοφωνίστα Θ. Σωτηριάδη, ενώ ηχογραφήθηκαν πρόσφατα ζωντανή συναυλία του
Piandaemonium και κύκλος τραγουδιών του Αιμ. Ριάδη.
Από
το 2012 είναι υπεύθυνος οργάνωσης και καλλιτεχνικού προγραμματισμού – από
κοινού με τον πιανίστα Νίκο Κυριόσογλου – του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης.
ΛΗΤΩ ΘΩΜΟΥ-πιάνο,συνοδεία 12-22 ΙουλίουIdee Fixe ensemble
Η Λητώ Θώμου γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε
μαθήματα πιάνου στα έξι της χρόνια και στα δεκαεπτά της αποφοίτησε από το
Εθνικό Ωδείο (τάξη Μ. Μαυρίκου) με Α’ βραβείο και Αριστείο εξαιρετικής
επιδόσεως. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της με τους Constantin και
Julia Ganevi στη Σόφια της Βουλγαρίας και με την Germaine Mounier στην Ecole Normale
de Musique de Paris απ’ όπου και αποφοίτησε με το Diplome Superieur d’Execution de piano με την ανώτατη διάκριση.Δάσκαλοί της μεταξύ άλλων υπήρξαν
και οι Alexander Jenner και Rudolph Keher στην Ακαδημία της Βιέννης,
Jenny Jacharieva, Achilles delle Vigne και Ralph Nattkemper στις Βρυξέλλες, καθώς και Germaine Mounier στη θερινή Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ. Βραβεύτηκε
στους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, Concorso Pianistico giovani
pianisti στη Μαρσάλα, Albert Roussel στη Σόφια και Guilde στο Παρίσι, καθώς και
στο διαγωνισμό Χ.Ο.Ν στην Αθήνα.
Έχει
εμφανιστεί ως σολίστ συμπράττοντας με ορχήστρες, σε συναυλίες μουσικής δωματίου
και ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία,
Βέλγιο, Ελβετία, Βουλγαρία, Ουκρανία,) αποσπώντας πάντα πολύ καλές κριτικές. Έχει
ηχογραφήσει κατά καιρούς για την Κρατική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση της Ελλάδας,
Βουλγαρίας και Ουκρανίας καθώς και για το Ραδιόφωνο του Βατικανού. Στο ρεπερτόριό
της ανήκουν εκτός από τα αριστουργήματα της κλασσικής περιόδου και έργα Ελλήνων
και ξένων συνθετών του σύγχρονου ρεπερτορίου, πολλά από τα οποία έχει
παρουσιάσει σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση. Στα πλαίσια αυτά έχει συνεργαστεί με
το μουσικό σύνολο «Σκαλκώτας», με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, με την Ορχήστρα
των Χρωμάτων, καθώς και με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Την
άνοιξη του 2012 κυκλοφόρησε το CD "Metamorphosis"
σε συνεργασία με τον ομποΐστα Σπύρο Κοντό, με έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών
για πιάνο και όμποε, ηχογραφημένα σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, το οποίο και
απέσπασε Τιμητική Διάκριση από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής
ως το καλύτερο CD ελληνικού ενδιαφέροντος για το
2012. Είναι καθηγήτρια στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας.
JEAN -CHRISTOPHE CHARRON-πιάνο,συνοδεία 12-22 Ιουλίου
Idee Fixe ensemble
O Jean-Christophe Charron απέκτησε διπλώματα πιάνου, μουσικής δωματίου και συνοδείας από τα Κρατικά Ωδεία του Bordeaux και της Boulogne-Billancourt (Γαλλία), με καθηγητές τον Alain Motard και την Marie-Paule Siruguet. Συνέχησε με ειδίκευση στα ανώτερα θεωρητικά και την ενορχήστρωση στο Κρατικό Ανώτατο Ωδείο του Παρισιού, και στη διεύθυνση ορχήστρας (μεταπτυχιακό δίπλωμα με διάκριση) στη Royal Academy of Music του Λονδίνου με καθηγητή τον Colin Metters. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας των Sir Colin Davis, George Hurst, Ilya Musin (Λονδίνο), Lothar Zagrosek (Accademia Musicale Chigiana), Salvador Mas Conde (Wiener Meisterkurse) και Jörg Bierhance (Freiburger Dirigentenakademie).
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΑΚΗΣ -πιάνο, συνοδεία 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο Γιάννης Κανάκης γεννήθηκε στην Καβάλα και σε ηλικία έξι ετών πήρε
τα πρώτα μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο. Μαθήτευσε στο Δ.Ω.Κ. με την Καλυψώ
Καλπακίδου και την Ζωή Σαμσαρέλου, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τον Γεώργιο
Θυμή, στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης με την Άννα Τσίτσα-Κούνιο και τον Κοσμά
Γαλιλαία (μουσική δωματίου), και ιδιωτικά με το Δημήτρη Σγούρο.
Αποφοίτησε από το Ν.Ω.Θ. με το Πτυχίο
Αρμονίας (1993, τάξη Ν. Σολομωνίδη και Γ. Μάντακα), καθώς και με το Πτυχίο και
το Δίπλωμα Πιάνου (1998 και 2000, αντίστοιχα, τάξη Ά. Τσίτσα-Κούνιο) με βαθμό Άριστα
παμψηφεί. Συμμετείχε σε σεμινάρια πιάνου με τους Brandt Fredriksen, Mαρτίνο Τιρίμο και Γιάννη Βακαρέλη, και
παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Βιέννη με τον καθηγητή της Μουσικής
Ακαδημίας Walter Fleischmann.
Έχει εμφανιστεί σε σόλο ρεσιτάλ και
συναυλίες μουσικής δωματίου, καθώς και ως συνοδός σε ρεσιτάλ τραγουδιού και
κιθάρας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Συνθέσεις του έχουν επενδύσει
μουσικοθεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει γράψει μουσική και για το 5ο Συμπόσιο
Μεσογειακής Ποίησης. Είναι κάτοχος Bachelor of Arts in Marketing (University of Ulster). Από
τη χρονιά 2010-11 εργάζεται στο Δ.Ω.Κ. ως καθηγητής και συνοδός πιάνου.
MIECZYSLAW SZLEZER-βιολί, βιόλα 12-22 Ιουλίου
Ακαδημία Μουσικής Κρακοβία (Πολωνία)
Ο διακεκριμένος βιολονίστας MIECZYSLAW SZLEZER γεννήθηκε στην Κρακοβία (Πολωνία) το 1955. Ξεκίνησε τις
μουσικές του σπουδές σε ηλικία έξι ετών με τον πατέρα του, Zbigniew, διάσημο βιολονίστα και παιδαγωγό. Αποφοίτησε
με διάκριση από την Ακαδημία Μουσικής της Κρακοβίας και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές
στη Μουσική Σχολή του Indiana University (Bloomington, Η.Π.Α) με καθηγητές τους Joseph Gingold και Tadeusz Wronski. Δάσκαλοί τους υπήρξαν επίσης οι Henryk Szeryng και Franco Gulli.
Έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις σε εθνικούς και διεθνείς
διαγωνισμούς βιολιού. Ως σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου και εξάρχοντας
των ορχηστρών “Capella Cracoviensis” (1978-87) και "K. Szymanowski State Philharmonic Orchestra" (1987-2000) έδωσε πάνω από
2.000 συναυλίες σε 30 χώρες και 4 ηπείρους. Το διάστημα 1995-2006 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πιανιστικού τρίο “Artemus”. Έχει επίσης κάνει πολλές ηχογραφήσεις για τις “PRiTV”, “RAI”,
“Yugoton”, “France Musique”, “Equant”, “STEBO” και “Moderato”.
Η διδακτική του καριέρα ξεκίνησε το 1978 στην Ακαδημία
Μουσικής της Κρακοβίας, όπου σήμερα κατέχει ονομαστική θέση καθηγητή Βιολιού και
Μουσικής Δωματίου και είναι Διευθυντής του Τμήματος Βιολιού και Βιόλας. Από το 1996
έως το 2008 του ανατέθηκαν τα ακόλουθα καθήκοντα: Κοσμήτορας του Τομέα Οργανικής
Μουσικής και Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων. Μέχρι το 2009, 41 φοιτητές είχαν αποφοιτήσει
από την τάξη βιολιού του με το πτυχίο “Master of Arts”. Όλοι τους έχουν στο μεταξύ εξασφαλίσει
μόνιμη απασχόληση ως σολίστ, μέλη συνόλων δωματίου και συμφωνικών ορχηστρών, ή
καθηγητές στην Πολωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη
Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία και τις Η.Π.Α. Επιπλέον, ορισμένοι από τους πρώην
μαθητές τους έχουν ήδη αποφοιτήσει με διδακτορικούς τίτλους από φημισμένα
πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Η.Π.Α.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΤΙΩΝΗ -βιολί 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Αγ.Παύλου
Γεννήθηκε το 1983 στην Καβάλα. Μαθήτευσε στο βιολί και στη βιόλα με τους Irina Dragneva, Roussi Dragnev και Χαρά Σειρά. Διδάσκει βιολί και βιόλα στη Θεσσαλονίκη και στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Με μαθητές της τάξης της έχει ιδρύσει το σύνολο εγχόρδων Spira Minore. Εμπνέεται από και εφαρμόζει τη μέθοδο διδασκαλίας Colοurstrings, την οποία διδάχθηκε από τον Géza Szilvay. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο ίδιο τμήμα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ-βιολί 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο βιολονίστας Ευάγγελος Παπαδημήτρης ξεκίνησε τη σολιστική του δραστηριότητα σε
ηλικία 16 ετών και ένα χρόνο αργότερα κλήθηκε από την Αλβανική Ραδιοφωνία και
Τηλεόραση για να ηχογραφήσει έργα σύγχρονων συνθετών. Από τότε συμπράττει συχνά
με ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού στα σημαντικότερα κοντσέρτα του
ρεπερτορίου και εμφανίζεται τακτικά σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου
με έργα που καλύπτουν την περίοδο από την εποχή Μπαρόκ μέχρι τα τέλη του 20ου
αιώνα.
Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Ανώτατη
Ακαδημία των Τιράνων, και αποφοίτησε με τον τίτλο του «Violonist». Συνέχισε τις
μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ιταλία, πρώτα στο Ωδείο «Giuseppe Verdi» του
Τορίνο και κατόπιν στην Ακαδημία της Μπιέλα, με τους καθηγητές B. Landi και C.
Romano.
Από το 1981 ως το 1992 ήταν διευθυντής τού
Τμήματος Βιολιού στην Ανώτατη Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων. Το 1992 ήρθε στην
Ελλάδα και επί 4 χρόνια (1992-96) υπήρξε εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του
Δήμου Θεσσαλονίκης, διδάσκοντας παράλληλα βιολί στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Από
το 1993 εντάχθηκε στα πρώτα βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, όπου
παίζει μέχρι σήμερα.
Το διδακτικό του έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς
σε διαγωνισμούς και συνέδρια. Προσκλήθηκε επί δύο συνεχόμενες χρονιές (1995 και
1996) να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο Διεθνές Συνέδριο Βιολιού «Rodolfo
Lipizer» στην Goritzia της Ιταλίας, όπου παρουσίασε εργασίες του σε διάφορα
θέματα παιδαγωγικής και ανάλυσης. Πρόσφατα ολοκλήρωσε το πρώτο του σόλο CD
με έργα Ελλήνων συνθετών.
ΖΛΑΤΚΑ ΖΛΑΤΕΒΑ -βιολί 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Η Ζλάτκα Ζλάτεβα
γεννήθηκε στο Πλέβεν της Βουλγαρίας. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Κρατικό Ωδείο
με την καθηγήτρια Iovka Iordanova,
η οποία μετέπειτα άρχισε να διδάσκει στη Μόσχα σε ωδείο για ταλαντούχα παιδιά. Σε
ηλικία 15 ετών έπαιξε το πρώτο της κονσέρτο με την Κρατική Ορχήστρα του Πλέβεν.
Το 1974 τελείωσε τη Μέση Μουσική Εκπαίδευση με Άριστα και κατόπιν διαγωνισμού
έγινε δεκτή στην Εθνική Μουσική Ακαδημία «P. Vladigerov»
της Σόφιας. Για την εξαιρετική της επίδοση πήρε κρατική υποτροφία και έπειτα από
ακρόαση συνέχισε για δυο χρόνια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα βιολιού και μουσικής
δωματίου.
Από το 1980 έως το 1988 εργάστηκε στο Κρατικό
Ωδείο της Βάρνας ως καθηγήτρια βιολιού και μουσικής δωματίου. Σε αυτό το
διάστημα έδωσε συναυλίες με το τρίο «Βάρνα» (βιολί φλάουτο και πιάνο), στις πόλεις
Ράζγκραντ, Σόφια, Βάρνα, Πλέβεν και στο εξωτερικό, στην Ιταλία και την Τσεχία.
Το 1988 προσκλήθηκε να διδάξει βιολί στο Σύγχρονο
Ωδείο Θεσσαλονίκης. Υπήρξε κοντσερτίνο στην ορχήστρα της ΕΡΤ3 με διευθυντή τον
Σαράντη Κασσάρα και μέλος της Δημοτικής Ορχήστρας. Δίδαξε σε πολλά σεμινάρια και
εμφανίστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Ταλαντούχα παιδιά από την τάξη της
διακρίνονται σε διαγωνισμούς και σπουδάζουν σε πανεπιστήμια και ακαδημίες της
Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι καθηγήτρια βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο
Καβάλας.
MICAHEL FLAKSMAN-βιολοντσέλο 12-17 Ιουλίου
Mannheim Musikhochschule(Γερμανία)
Ο τσελίστας
Michael Flaksman γεννήθηκε
το 1946 στην
πόλη
Akron του Ohio, Η.Π.Α. Ξεκίνησε
μαθήματα βιολοντσέλου με τον Ernst Silberstein, κορυφαίο τσέλο της Ορχήστρας
του Cleveland, συνέχισε με τον μαθητή του Casals Maurice Eisenberg και τέλος με τον
Antonio Janigro σε
Salzburg και Stuttgart.
Έλαβε μέρος
επανειλημμένως
σε
master classes με τους
Leonard Rose και Josef Gingold (μουσική
δωματίου) στο “Meadowmount”, τη
θερινή
σχολή
του
Ivan Galamian. Έφηβος ακόμη, κέρδισε υποτροφία για το Φεστιβάλ
“Tanglewood” της Boston Symphony,
που του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει υπό τη διεύθυνση των Erich
Leinsdorf και Seiji Ozawa.
Εκεί, έπαιξε επίσης στο Tanglewood Ensemble for New
Music υπό τη διεύθυνση των Gunther Schuller και
Ιάννη Ξενάκη.
Στο Πανεπιστήμιο Harvard παρακολούθησε μαθήματα
με τους Luise Vosgerchian και Leon
Kirchner, ανάμεσα σε άλλους. Οργάνωσε και συμμετείχε σε συναυλίες
μουσικής δωματίου με τους συμφοιτητές του Ursula Oppens,
James Oliver Buswell,
Seth Carlin και Tyson
Street. Κατόπιν υπήρξε κορυφαίος τσελίστας της Harvard-Radcliffe Orchestra υπό τη διεύθυνση του Henryk
Swoboda.
Έπειτα από μία περίοδο σπουδών στο Παρίσι με την
Nadia Boulanger (αρμονία και σύνθεση) και
τον Paul Tortelier (τσέλο), και συναυλιών
με την Royal Philharmonic Orchestra,
το 1969 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Harvard με το πτυχίο Bachelor of Arts.
Στο Φεστιβάλ “Marlboro” ο Flaksman έπαιξε
μουσική δωματίου με τους Rudolf Serkin,
Felix Galimir, και με μέλη των
Κουαρτέτων Budapest και Guarneri. Επιπλέον, συμμετείχε στα
master classes του Pablo
Casals και στις ηχογραφήσεις του σε έργα Bach
και Beethoven.
Ο Flaksman έχει παίξει ως τσελίστας
και κορυφαίος στις ορχήστρες National Arts
Centre, Ottawa, Hamilton Philharmonic και Lakehead Symphony (Καναδάς), στις Berne
και Basle
Symphony and Opera
Orchestras καθώς και στο Chamber Ensemble Radio Berne
(Ελβετία), στην Württemberg Chamber
Orchestra (Γερμανία) και στην Camerata Academica του
Salzburg (Αυστρία). Στον Καναδά, υπήρξε μέλος του “The
Revolutionary Bow” – ενός κουαρτέτου εγχόρδων
που παρουσίαζε συναυλίες τόσο crossover όσο και κλασικής
μουσικής, και το οποίο περιόδευε τον Καναδά με μουσικούς άλλων στυλ, εκτός
κλασικής μουσικής.Μία υποτροφία του Fulbright Foundation του έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσει μεταπτυχιακές
σπουδές με τον Antonio Janigro,
πρώτα στο Düsseldorf, ύστερα στο “Mozarteum”
του Salzburg (εκτός των μαθημάτων μουσικής δωματίου με τον Sándor
Végh) και τέλος στην Musikhochschule Stuttgart.
Ο Flaksman εργάστηκε ως βοηθός του Janigro στις δύο τελευταίες
πόλεις.Από το 1975 έχει διδάξει σε αμέτρητα διεθνή master classes
και έχει προσκληθεί
ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα ιδρύματα και μέρη του κόσμου: Διεθνής Θερινή
Ακαδημία “Mozarteum”, Ακαδημία Chopin στην Βαρσοβία, Κολλέγιο Oberlin,
Padua, Bari, Danzig,
Seoul, Taipei και αλλού.
Το 1978 ίδρυσε
τα
“Carl Flesch Courses” στο Baden-Baden.
Σήμερα
είναι
Καλλιτεχνικός
Διευθυντής
δύο
φεστιβάλ
στην
Ιταλία: του “Carl Orff Festival” στην Apulia και
του
“Ascoli Piceno Festival” στο
Ascoli Piceno, Marche. Από
το 1980 έως το 1990 ο Flaksman δίδαξε το αυτόνομο master
class τσέλου στο Ωδείο του Schaffhausen (Ελβετία). Παράλληλα, δίδαξε
ως Καθηγητής στο California State
University της πόλης Fresno. Το 1987 μετακόμισε από
την California στην Stuttgart Musikhochschule για να αντικαταστήσει τον Καθηγητή Antonio
Janigro, ο οποίος αποσύρθηκε για λόγους υγείας.
Από τον Οκτώβριο του 1991 είναι μόνιμος Καθηγητής
στην Mannheim Musikhochschule (Πανεπιστήμιο Μουσικής
και Τεχνών) της Γερμανίας. Υπήρξε Αντιπρόεδρος της Hochschule επί τέσσερεις περιόδους,
από τον Σεπτέμβριο του 1999 ως τον Αύγουστο του 2010, έχοντας ήδη υπηρετήσει
πολλά χρόνια ως Υπεύθυνος του Τμήματος Εγχόρδων. Ως διοικητικός με ευχέρεια σε πολλές
γλώσσες, επέβλεψε τη δημιουργία και την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων για την Mannheim Hochschule, δημιουργώντας ένα
δίκτυο περίπου 20 ευρωπαϊκών ιδρυμάτων.
Είναι ενεργός ως σολίστ στην Δυτική και την Ανατολική
Ευρώπη, και στην Άπω Ανατολή. Νικητής διεθνών διαγωνισμών – New
York (Rockefeller), Barcelona
(Casals), Bologna (Accademia Filarmonica) – o
Michael Flaksman είχε την ευτυχία να συμπράξει
με σπουδαίους μουσικούς της προηγούμενης γενιάς (Végh, Serkin,
Zsigmondy, Alberto Lysy,
Jean Fournier) και της επόμενης (K. Bogino,
V. Mendelssohn, A. Weiss,
J. Menuhin, etc.).
Οι ηχογραφήσεις CD του περιλαμβάνουν τις Έξι
Σουίτες του J. S. Bach,
το πλήρες έργο του Gabriel Fauré
για τσέλο και πιάνο, καθώς και έργα των Schumann, Mendelssohn,
Pergolesi και άλλων, εκτός των έργων για τσέλο και
ορχήστρα που έχουν γραφτεί για τον ίδιο (π.χ., “Der Weinstock”
του Klaus Cornell ή το “Concertpiece”
του Jack Fortner).
PAOLA ZANONNI- 17-22 July
Conservatorio di Verona (IT)
Η Paola Zannoni είναι απόφοιτος βιολοντσέλου από το Ωδείο του Μιλάνου και
επίσης φλογέρας από το Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου. Επί πολλά χρόνια
έχει εμφανιστεί σε συναυλίες Παλαιάς Μουσικής (παίζοντας φλογέρα και μπαρόκ
τσέλο), ενώ ειδικεύτηκε επιπλέον στη μουσική παιδαγωγική και στην οργάνωση
μουσικών παραγωγών με – και για – παιδιά.
Ταυτόχρονα καλλιέργησε το ενδιαφέρον
της στην τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό, μελετώντας με τους Salvatore Maiore, Vincent Cortois, Erik Friedlander και Roberto Rossi, και λαμβάνοντας ένα ανώτερο δίπλωμα
στο τζαζ τσέλο από το Ωδείο της Βερόνας.
Σήμερα παίζει σε διάφορα σύνολα
(latin jazz, σύνολα
με φωνή, με κιθάρα, κτλ), διευθύνει ορχήστρες εγχόρδων σε δημοτικά σχολεία και
παραδίδει μαθήματα αυτοσχεδιασμού σε διάφορες μουσικές σχολές (ωδεία και άλλα
δημόσια σχολεία). Έχει διδάξει σε εργαστήρια με θέμα “Πρώτα Βήματα στην Τζαζ
για Έγχορδα” και έχει προσκληθεί από τη Μουσική Ακαδημία του Μάνχαϊμ (Γερμανία).
Διδάσκει στα Ωδεία της Μάντοβας και της Βερόνας.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ-βιολοντσελο 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικό Ωδείο Δράμας
Ο αρχιμουσικός Άγγελος Φιλίππου, γιος του
μαέστρου Δημήτρη Φιλίππου, έχει έντονη δισκογραφική παρουσία και πλούσιο
ρεπερτόριο, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα έργων από την εποχή μπαρόκ έως τις μέρες μας. Στο ενεργητικό του έχει ηχογραφήσει και ζωντανές τηλεοπτικές
συναυλίες για τους ραδιοτηλεοπτικούς
σταθμούς της Σόφιας, του Τόκυο, της Μόσχας, του Λένινγκραντ, του Βερολίνου και
της Βιέννης.Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας
και αποφοιτήσεως σολίστ βιολοντσέλου. Στη συνέχεια σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας
με τους καθηγητές Βλάντι Σιμεόνοφ και Εμίλ Γκιάνεβ. Tην περίοδο 1968-1980 έχει δώσει συναυλίες
μουσικής δωματίου με την καθηγήτρια της Μουσικής Ακαδημίας Σόφιας Μάγια
Πατρόνεβα. Τη περίοδο 1981- 1984 δίδαξε στο τμήμα διεύθυνσης ορχήστρας της Μουσικής
Ακαδημίας της Σόφιας, ενώ από το 1985 διετέλεσε Διευθυντής της Εθνικής
Ορχήστρας της Σόφιας. Από το 1991, που επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάζεται ως
καθηγητής βιολοντσέλου και διευθυντής ορχήστρας σε μεγάλα ωδεία της Βόρειας
Ελλάδας, όπως το Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, το Ωδείο Βορείου Ελλάδος, το Ωδείο Θέρμης, το
Δημοτικό Ωδείο Αμπελοκήπων, το Ωδείο Συκεών και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Επίσης,
είναι ιδρυτής και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Δράμας έως και
σήμερα.Έχει διδάξει σε σεμινάρια βιολοντσέλου και διεύθυνσης ορχήστρας στο
Πόρτο Καρράς, στην Καβάλα, Θεσσαλονίκη και έχει διατελέσει μέλος της κριτικής
επιτροπής στο διεθνές διαγωνισμό Mozart του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου.Μαθητές του έχουν
κερδίσει πρώτα βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και συνέχισαν τις σπουδές
τους στο Trinity College of Music και στο Royal College of Music Λονδίνου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΖΑΛΗΣ-βιολοντσελο 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο βιολοντσελίστας Χρήστος Κόζαλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Δαμιανό Καϊλόγλου. Τρία χρόνια αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυάνειο Ωδείο του Κιλκίς και μετέπειτα στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον Zoran Stepic.Το 2003 έγινε δεκτός στην τάξη του Δημήτρη Πάτρα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τον Ιούνιο του 2009 αποφοίτησε με Δίπλωμα (Άριστα – 10 παμψηφεί). Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ πλέον παρακολουθεί την ειδίκευση βιολοντσέλου στη Σχολή Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ιδίου πανεπιστημίου, με καθηγητή τον Δημήτρη Πάτρα.Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο βιολοντσέλου με την Xenia Jankovic, καθώς και σεμινάρια μουσικής δωματίου και ορχήστρας. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε όλη την Ελλάδα, ενώ συμμετείχε σε συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης ως έκτακτος.Τον Μάιο του 2012 κέρδισε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τον Δεκέμβριο του 2012 εξελέγη μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης.
Έχει εργαστεί στο
Νομαρχιακό Ωδείο Φλώρινας και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Από τον Σεπτέμβριο του
2010 εργάζεται ως καθηγητής βιολοντσέλου στον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και
Τεχνών Σερρών και στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, όπου έχει αναλάβει επιπλέον τη
διεύθυνση της Ορχήστρας Δωματίου.
ΠΝΕΥΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ-φλάουτο 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης/Idee Fixe ensemble
O Nικολός Δημόπουλος γεννήθηκε το 1967. Ξεκίνησε να παίζει σε ηλικία 6 ετών πιάνο και στα 12 φλάουτο. Aρχικά έπαιξε μουσική με σχήματα δημοφιλούς μουσικής. Σπούδασε κλασσικό φλάουτο στο Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τους T. Takahashi και Ilie Macovei στην τάξη του οποίου πήρε δίπλωμα φλάουτου με άριστα και B΄βραβείο το 1988.Συνέχισε τις σπουδές του (1989-1991) στην Aκαδημία Ferenc Liszt της Bουδαπέστης με τους Lorant Kovacs και Istvan Lang (τάξη σύγχρονης μουσικής). Παράλληλα και στη συνέχεια πήρε μέρος ενεργά σε master classes με τους William Bennett, Alexandre Magnin,Marc Grawels και Istvan Matuz W.Boustany. Ενδιαφέρεται και μελετά επίσης τα παλαιά όργανα-μπαρόκ φλάουτο,κλασσικό φλάουτο και φλάουτο με ράμφος.
Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε διάφορους χώρους και σε πολλές πόλεις στην Eλλάδα. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Kρατική Oρχήστρα Θεσσαλονίκης,την Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Kρατική Oρχήστρα Kύπρου, την Συμφωνική Oρχήστρα της Vratza (Bουλγαρία), την Συμφωνική Oρχήστρα του Δήμου Λάρισας,την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.
Iδρυτικό μέλος των σχημάτων μουσικής δωματίου L’estro armonico (1990-1995),κουαρτέτο φλάουτων Θεσσαλονίκης (1998-2008), Jazsic (2004-2008) Trio essences και (2005-2008)με συμμετοχή σε πολλές συναυλίες με διάφορα σχήματα.
Yπήρξε συνιδρυτής του Σεμιναρίου Kλασσικής Mουσικής της Kοζάνης (1989-1999) στο πλαίσιο του οποίου έχει συμπράξει και συνεργαστεί με αναγνωρισμένους μουσικούς της διεθνούς σκηνής.
Όντας ενθουσιώδης υποστηρικτής της νέας μουσικής έχει ερμηνεύσει πολυάριθμα έργα σε πρώτη εκτέλεση και έχει αναθέσει συνθέσεις νέων κομματιών για φλάουτο σε Έλληνες και ξένους συνθέτες.
Yπήρξε μέλος της Συμφωνικής Oρχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης το 1996 και από το 1997 είναι μέλος της Kρατικής Oρχήστρας Θεσσαλονίκης (A΄κορυφαίος)
Έχει διδάξει στο Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης φλάουτο (1995-2004), , καθώς επίσης και σε θερινά διεθνή σεμινάρια (Kοζάνη Bερτίσκος , Bλάστη).
Από το 2005 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.
STEFANIA SOAVE-φλάουτο 12-22 Ιουλίου
Conservatorio Giuseppe Tartini di Trieste IT/ΙΤΑΛΙΑ
Η Stefania
Soave αποφοίτησε με διακρίσεις στο φλάουτο από την Ακαδημία
"C.Pollini" της Πάδοβα το 1983 με δάσκαλο τον C.Hoogendoorn Scimone. Συνέχισε
τις σπουδές της υπό την καθοδήγηση του Conrad Klemm και William Bennett στην Ιταλία
και του Alain Marion στη Διεθνή Ακαδημία
Mozarteum στο Σάλτζμπουργκ.
Συμμετείχε
σε διάφορα σύνολα μουσικής δωματίου όπως "I Solisti Veneti”, τοQuintet
Patavium, Quartet of Flutes Briccialdi,
Trio Soave, Instrumental Trio Academy of Padua, " I Solisti di Padova ',
the Mozart Ensemble, Woodwind Ensemble of Padua, Duo Magadis, Aeolus Ensemble,
Duo Arcadia, Orchestra Mozart, Flute Quartet Berthomieu.Με το σύνολο "I
Solisti Veneti” συμμετείχε στο Φεστιβάλ Σάλτζμπουργκ
το 1983 και 1984 όπου και ηχογράφησαν για
την εταιρία "Erato".
H Stefania
απέσπασε πολλά βραβεία και διακρίσεις σε ιταλικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ως
μέλος διαφόρων συνόλων όπως του Flute Quartet
Briccialdi, του Trio Soave και του
WoodWind Ensemble of Padua. Με τους "I Solisti di Padova" συμμετείχε σε
συναυλίες σε Ουγγαρία, Νορβηγία, Σουηδία και ηχογράφησε για τη Σουηδική Ραδιοφωνία.
Ως σολίστ εμφανίστηκε
στο Φεστιβάλ Ορχηστρών του Plovdiv της Βουλγαρίας, συνεργάστηκε με τη Εθνική Συμφωνική
Ορχήστρα της Μολδαβίας, με την Ploiesti Συμφωνική Ορχήστρα, με την Orchestra of
St. Marco di Pordenone, πάντα υπό την διεύθυνση του μαέστρου Pierluigi Destro.
Διδάσκει φλάουτο
πάνω από είκοσι χρόνια (στο ωδείο "Tito Schipa" στο Lecce) και εξειδικεύεται στην ομαδική διδασκαλία του
φλάουτου για νήπια και εφήβους με θετικές διακρίσεις και αποτελέσματα.
Από το 2002 συμμετέχει ως κορυφαία φλαουτίστρια στην
ορχήστρα Civic Wind Orchestra of Padua παρουσιάζοντας συναυλίες όχο μόνο στην πόλη
της Πάδοβα αλλά και στο εξωτερικό (Ελβετία,Γερμανία,Σλοβενία).
Με αφορμή τη
συμμετοχή της στο Flute Quartet
"Marc Berthomieu” (www.quartettoberthomieu.it)
ερεύνησε το ρεπερτόριο του κουαρτέτου φλάουτων από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα και ηχογράφησε τον ψηφιακό δίσκο
" French atmosphere ". Η έρευνά της επεκτείνεται και στη συλλογή βιογραφιών
μεγάλων εκτελεστών του φλάουτου του παρελθόντος όπως ενδεικτικά "Jean-Pierre Rampal, the flutist of the
twentieth century," "Reflections in a golden flute: Severino
Gazzelloni" "Arrigo Tassinari, the flutist of Toscanini”. Τέλος συμμετέχει
σε ποικίλες διαλέξεις μουσικού περιεχομένου σε συνεργασία με τον Fabio Bacelle σε ιταλικές βιβλιοθήκες και
ωδεία.
ΒΕΣΣΕΛΙΝ ΜΠΕΛΟΜΑΖΟΦ-Φλάουτο 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο Βεσσελίν Μπελομάζοβ γεννήθηκε στη Βουλγαρία. Αποφοίτησε από το Κρατικό
Ωδείο του Πλέβεν (στην τάξη φλάουτου του πατέρα του, G. Belomazhov) και από τη Μουσική Ακαδημία της Σόφιας. Από το 1980
είναι σόλο φλάουτο στην εθνική Όπερα της Βάρνας. Το 1983 ίδρυσε το Κουιντέτο
Πνευστών «Varna», με το
οποίο βραβεύτηκε σε διαγωνισμούς και έπαιξε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Έχει
εμφανιστεί σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Βουλγαρία, Πολωνία, Γαλλία
και Ισπανία).
Από το 1989 ζει και εργάζεται
στην Ελλάδα ως εκτελεστής και καθηγητής φλάουτου στο Σύγχρονο Ωδείο
Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1995 διδάσκει και στο Δ.Ω.Κ. Εκτός από έργα Ελλήνων
συνθετών που έχει παρουσιάσει με την Ορχήστρα Δωματίου της ΕΡΤ-3, έχει επίσης
ηχογραφήσει για τη Βουλγαρική, την Πολωνική και την Ελληνική Κρατική Ραδιοφωνία
και Τηλεόραση.
Είναι τακτικός καθηγητής σεμιναρίων
και μέλος της κριτικής επιτροπής πολλών διαγωνισμών. Περισσότεροι από 20 νέοι
φλαουτίστες που έχουν αποφοιτήσει από την τάξη του, σήμερα κάνουν επιτυχημένη
καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΟΝΤΖΑΚΟΣ-κλαρινέτο 12-22 Ιουλιου
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης/Idee Fixe ensemble
Δημήτρης Λεοντζάκος Γεννήθηκε στην Καβάλα. Ξεκίνησε μαθήματα κλαρινέτου στη Θεσσαλονίκη με τον Κοσμά Παπαδόπουλο, με τον οποίο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο (Δίπλωμα κλαρινέτου, άριστα παμψηφεί). Κλαρινέτο μελέτησε επίσης με τους Gerd Starke (Music Academy of Munich, Germany), Anton Hollich (Baden-Baden), Vincenzo Mariozzi (Santa Cecilia Music Academy, Rome) και Richard Faria (Fulbright υπότροφος, Ithaca College, New York, U.S.A).
Ως ενεργό μέλος συμμετείχε σε Masterclasses με τους Charles Neidic, Aurelian Popa, Walter Boeykens, Michel Letiec και Petko Radef.
Είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και έχει συνεργαστεί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και Σερρών.
Διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, στη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει στα σύνολα μουσικής δωματίου ‘Idée Fixe’ και ‘ΟΜΑδΑ 3 plus’ με κύριο προσανατολισμό τη μουσική του 20ού αιώνα, στους “Terra Incognita” (Jazz, Experimental), ενώ στο παρελθόν υπήρξε μέλος του “Σεξτέτου Πνευστών Θεσσαλονίκης” (Κλασσική μουσική) και του “Ύψιλον ensemble” (20ός αιώνας).
ΒΑΡΒΑΡΑ ΒΕΝΕΤΙΚΙΔΟΥ-Κλαρινέτο 17-22 Ιουλίου
Προσκεκλημένη Φεστιβάλ Ι.Παπαιωάννου
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τις σπουδές κλαρινέτου
στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη της Paula Smith, από το οποίο
αποφοίτησε με «άριστα παμψηφεί», ενώ παράλληλα ήταν μαθήτρια του Μουσικού
Γυμνασίου-Λυκείου της γεννέτηράς της..
Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου, στην τάξη
του Georg Zeretzke από όπου πήρε το πτυχίο κλαρινέτου με άριστα και τέλος σ το
Πανεπιστήμιο Μουσικής του Βίρτμπουργκ, με καθηγητή τον Ulrich Wurlitzer, από
όπου έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο επίσης
με άριστα.
Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου, της Ορχήστρας
Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών του Μπαυρόιτ.
Κάτοχος του 1ου βραβείου στο κλαρινέτο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες, 1ου βραβείου πνευστών του Κρατικού
Ωδείου, 1ου βραβείου του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Βορείου Ελλάδος
και 3ου βραβείου μουσικής δωματίου της Helexpo.Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών –ΙΚΥ και του ιδρύματος Franz Grothe του Βερολίνου.
Σα σολίστ εμφανίστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου και τη Symphonie Orchester Berlin.
Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Δίδαξε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Νομαρχειακό Ωδείο της Φλώρινας.
Εδώ και δύο χρόνια είναι πρώτη κλαρινετίστα της ορχήστρας της αστυνομίας του Βερολίνου, μέλος του μουσικού συνόλου του σύγχρονου θεάτρου του Βερολίνου- Berliner Volksbuehne και διδάσκει κλαρινέτο και μουσική δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο του Πότσνταμ.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΤΡΩΤΣΙΟΣ-Κλαρινέτο 12-17 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Γεννηθηκε στη Λαρισα το 1974.Σε ηλικια 12 ετων αρχισε
κλαρινετο και το 1995
Αποφοιτησε με διπλωμα από την ταξη του Κοσμα Παπαδοπουλου
στο Συγχρονο
Ωδειο Θεσσαλονικης.Μελετησε επισης με σπουδαιους
κλαρινετιστες και ελαβε
μερος σε πολλες συναυλιες μουσικης δωματιου.
Είναι μελος των συνολων «Ενωδεια» Αντιθεσεις.΄΄Ο ηχος ως εχει¨όπως επισης είναι τακτικο
μελος της ΣΟΝΔΛ και της φιλαρμονικης του ΔΩΛ.Επι σειρα ετων διδαξε
σε διαφορα ωδεια και μουσικα σχολεια.Απο το 1997 είναι
καθηγητης της ταξης
κλαρινετου του Δημοτικου Ωδειου Λαρισας.Διδασκει επισης στο
Ωδειο Τρικαλων Α.Κασιωλα.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ-Σαξόφωνο 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης/Idee Fixe ensemble
Ο Θεόφιλος Σωτηριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην μουσική μυήθηκε σε νεαρή ηλικία σπουδάζοντας αρχικά κλασική κιθάρα (υπό την καθοδήγηση του κ. Σταύρου Σουργκούνη) ενώ στη συνέχεια «περιπλανήθηκε» ως ροκ μπασίστας σε διάφορα ερασιτεχνικά σύνολα της πόλης του. Ωστόσο το σαξόφωνο έμελε να αποτελέσει το κέντρο των μουσικών σπουδών και επαγγελματικών του ενδιαφερόντων.
Αποφοίτησε ως διπλωματούχος (με άριστα παμψηφεί) από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη κ. Βασίλη Βραδέλη) και κατόπιν, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ) από την Έcole Nationale de Musique de Créteil στο Παρίσι (τάξη Georges Porte, πρώτο βραβείο και ειδική μνεία για την ερμηνεία έργου σύγχρονης μουσικής). Επίσης απέσπασε βραβεία στους ευρωπαϊκούς μουσικούς διαγωνισμούς Picardie και Leopold Bellan.
Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε Ευρώπη, Αμερική και Ουκρανία συμπεριλαμβανομένων επίσημων συμμετοχών σε διεθνή φεστιβάλ όπως LSU International Mini Festival of Art (ΗΠΑ) , BGSU 27th New Music Festival (ΗΠΑ), XIX Festival Forfest Czech Republic (Τσεχία), ΕlectroMediaWorks 2008 (Αθήνα) and XIII & XIV World Saxophone Congress (Μινεάπολις-ΗΠΑ, Λουμπλιάνα-Σλοβενία). Επίσης, έχει συμπράξει ως σολίστ με το διάσημο γαλλικό σύνολο Quintette de Saxophones de Paris, τη Louisiana Sinfonietta (ΗΠΑ), την Neuchâtel Chamber Orchestra (Ελβετία) και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Διακεκριμένοι Έλληνες συνθέτες έχουν αφιερώσει έργα τους προς τιμή του, τα οποία ο ίδιος παρουσίασε σε πρώτες εκτελέσεις (πάνω από τριάντα). Καρποί του ενδιαφέροντός του για τη σύγχρονη ελληνική μουσική είναι η κυκλοφορία των τριών ψηφιακών δίσκων «Recollections», «Theofilos & friends. Music for saxophone by Dinos Constantinides» και «Συνθέτες και εκτελεστές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης» καθώς επίσης και η καταλογοποίηση όλων των έργων για σαξόφωνο της λόγιας ελληνικής μουσικής. Ωστόσο, έχει επίσης ηχογραφήσει έργα ανερχόμενων αμερικανών συνθετών στις εταιρείες Νewtertian Recordings και Magni Publications.
Είναι δημιουργός πολλών δραστήριων συνόλων: «Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων», «το Κιθαρόφωνο του Αδόλφου Σαξ» (σαξόφωνο-κιθάρα), «Αιγέας Ντούο» (σαξόφωνο-πιάνο), ιδρυτικό μέλος της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής Idée Fixe ενώ μαζί με την χορεύτρια Αριάδνη Μίκου προωθούν πρεμιέρες έργων για σαξόφωνο και χορό. Ο Θεόφιλος Σωτηριάδης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Σαξοφώνου Ελλάδας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σαξοφώνου.
Η πολυετής διδακτική του εμπειρία και το πάθος του για τη διδασκαλία (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, Δημοτικό Ωδείο Θέρμης, Διεθνή Μουσικά Σεμινάρια Βερτίσκου, Μουσικό χωριό Αγ. Λαυρεντίου, Βrache International Music Days κα) συνέβαλε αποφασιστικά στη διάδοση και ανάπτυξη του σαξοφώνου στην Ελλάδα. Η εμμονή του στην κοινωνική και εκπαιδευτική διάσταση της μουσικής αντικατοπτρίζεται στην στενή και μακρόχρονη συνεργασία του με την έδρα ΟΥΝΕΣΚΟ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη δημιουργία της νεανικής ορχήστρα σαξοφώνων «Κου Κλουξ Σαξ».
To ακαδημαϊκό έτος 2006 -2007 δίδαξε στο Bowling Green State University (Η.Π.Α) και παράλληλα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο σαξόφωνο στο ομώνυμο πανεπιστήμιο (τάξη κ. John Sampen).
ΘΑΝΑΣΗΣ ΦΥΣΕΚΗΣ-Σαξόφωνο 12-17 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Λαμίας
Ο Θάνος Φυσέκης πήρε δίπλωμα Σαξοφώνου (τάξη Θεόδωρου Κερκέζου) καθώς και μαθήματα από τον Jean-Marie Londeix .
Έχει εμφανιστεί με ρεσιτάλ αλλά και με σύνολα μουσικής δωματίου σε αίθουσες όπως – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Ακρόπολη Αθηνών, Γκαίτε, Αίθουσα Παρνασσός, Κολέγιο Αθηνών, κ.α.
Διδάσκει σε διάφορα Ωδεία στην Ελλάδα από το 2000 και μαθητές του συμμετείχαν και διακρίθηκαν με Βραβεία σε πανελλήνιους αλλά και διεθνείς διαγωνισμούς.
Έχει οργανώσει τον διεθνή διαγωνισμό Σαξοφώνου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας το 2007 όπου φιλοξενήθηκαν μεγάλες Προσωπικότητες της Μουσικής. Επίσης, συνδιοργάνωσε την Πανελλήνια & Παγκύπρια Συνάντηση Σαξοφώνου στο Βόλο το 2012 σε συνεργασία με τις τάξεις Σαξοφώνου του Ευρωπαϊκό Πανεπιστημίου Κύπρου, του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νικης, του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης κ.α.
Υπήρξε καλλιτεχνικός υπεύθυνος της πολιτιστικής Ολυμπιάδας Αθήνα 2004 όπου συμμετείχαν 34 σχολικές μονάδες του Νομού Φθιώτιδας.
Έχει συνεργασία με την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία Σαξοφώνων <<Η.Selmer Paris>> είναι μέλος κριτικών επιτροπών καθώς και επίτιμο μέλος του European Centre for Saxophone Study ως προσωπικότητα του Σαξοφώνου στη Ελλάδα
PIERLUIGI DESTRO-όμποε/σύνολα πνευστών 12-22 Ιουλίου
Conservatorio Cesare Pollini di Padua(Ιταλία)
O Pierluigi Destro (γεννημένος το 1959) αποφοίτησε
από ωδείο της Βενετίας στην τάξη του όμποε το 1982 με διακρίσεις, υπό την καθοδήγηση
του Βruno Baldan.Παράλληλα φοίτησε τόσο στη
Διεθνή Ακαδημία Νίκαιας το 1980 με τον Pierre Pierlot όσο και στην Μουσική Ακαδημία
της Πεσκάρα το 1981 με τον Augusto Loppi αλλά και στην Ακαδημία Μοτζαρτέουμ του
Σάλτζμπουργκ (1984) με τον Lothar Koch. Άλλοι
Ιταλοί δάσκαλοί του αποτέλεσαν οι Walter
Bianchi και Mautice Bourgue.
Eπίσης, μελέτησε Alexander Technique στην
Πάδοβα με τον Giorgio Ravazzolo όπου και αποφοίτησε ως διπλωματούχος.
Από 1983 ως το 1986 εργάστηκε ως ομποίστας
στην Πάδοβα με την ορχήστρα μουσικής δωματίου "I Solisti Veneti" και από 1983 ως το 1991 στη Ρώμη με τη Συμφωνική
της Ιταλικής Ραδιοφωνίας.
Ιδρυτής του Padua Double Reed Trio και
Padua Wind Quintet απέσπασε πολλά ιταλικά και διεθνή βραβεία και διακρίσεις
(9th Martigny Chamber Music International Competition,Ελβετία). Ως εξειδικευμένος
στη μουσική δωματίου συμμετείχε σε συναυλίες σε Αρμενία, Αυστρία, Βέλγιο, Λευκορωσία,
Κίνα,Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ινδία, Καζακστάν, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Ρουμανία,
Ρωσία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Τουρκία. Το 1988 ανέλαβε την επίβλεψη της προσαρμογής της παρτιτούρας
της 7ης Συμφωνίας του Μπετόβεν στην εκδοχή
για 2 όμποε,2 κλαρινέτα,2 κόρνα,2 φαγκότα και ένα κόντρα φαγκότο από το πρωτότυπο
(1816, Steiner-Wien). Η νέα αυτή προσαρμογή εκδόθηκε το 1998 από τον εκδ.οίκο
Ut Orpheus (Mπολόνια) αποσπώντας τον τίτλο της "καλύτερης εργασίας της χρονιάς"
από το Radio France.
Aπό
το 1983 o Destro διδάσκει μουσική δωματίου για πνευστά στο
Castelfranco Veneto, Udine, Vicenza και στην Padua (μόνιμος καθηγητής,
υπεύθυνος
του προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών Erasmus και Διεθνών Σχέσεων).
Επίσης έχει
σπουδάσει διεύθυνση ορχήστρας κοντά στον Ludmil Descev αποφοιτώντας το
1994. Το
1996 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη διεύθυνση όπερας.
Έκτοτε έχει
διευθύνει ως μαέστρος διάφορες ορχήστρες στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο
τον κόσμο (Αρμενία, Αυστρία,Λιθουανία,
Βουλγαρία,Κίνα,Καζακστάν,Λετονία,Λιθουανία,Ινδία,Μολδαβία,Ρουμανία,Ρωσία,Ισπανία,
Τουρκία,Ουκρανία,Ιταλία).
ΜΟΝΩΔΙΑ
ΑΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΕΛΛΗΣ-μονωδία 12-17 Ιουλίου
Προσκεκλημένος ΔΘΜΑ
Ο Άρης Χριστοφέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 και σπούδασε μουσική
(πιάνο και τραγούδι) στην Αθήνα και το Παρίσι. Είναι ο πρώτος κόντρα-τενόρος
στην σύγχρονη εποχή που ερμήνευσε ξανά και ανέδειξε το ρεπερτόριο των καστράτων-σοπράνο
του 18ου αιώνα. Έδωσε την πρώτη του συναυλία στο Mai Musical de Bordeaux το 1984 και έκτοτε εμφανίστηκε σε πολλές συναυλίες και παραγωγές
όπερας διεθνώς (Théâtre du Châtelet Paris, Festival de Radio France Montpellier, Alte Oper Frankfurt, Théâtre des Champs Elysées Paris, Theater an der Wien, Teatro Mercadante Napoli, Teatro Ariaga Bilbao, Festival di Martina Franca, Festival Barocco del Teatro del Opera di Roma, Konzerthaus Wien,
Ωδείον Ηρώδου Αττικού κ.ά.)
Το ρεπερτόριό του
εκτείνεται από την Αναγέννηση στη σύγχρονη μουσική, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του
επικεντρώνεται στην Ιταλική Μπαρόκ Όπερα του 18ου αι. Ως μουσικολόγος έχει
φέρει στο φως πολλά έργα αυτής της περιόδου και έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με την
ornamentation (ποικιλματική) της φωνητικής μουσικής του 18ου και 19ου αιώνα.
Έχει ηχογραφήσει για την EMI Classics (L’ age d’ or des castrats, Farinelli et son temps, Airs de virtuosité du XVIII siecle, Les castrats au temps de Mozart) και
για τις εταιρείες Bongiovanni, Nuova Εra,
Σείριος, Λύρα, κ.ά., Vivaldi: Ottone in villa
και Olimpiade,
Τραγούδια του 20ου αι. (Berg, Ives, Barber), Music in Shakespeare’s Τime,
Ορατόρια του Carissimi,
Από χώρες μακρυνές και ανθρώπους, Τραγούδια στο δέντρο της λήθης κ.ά. Έχει
επίσης ερμηνεύσει και ηχογραφήσει έργα γραμμένα για τον ίδιον από τους συνθέτες
Γ. Κουμεντάκη, Ν. Κυπουργό και Λ. Πλάτωνος.
Πρόσφατα, μία άρια του Bononcini
με
τη φωνή του Χριστοφέλλη συμπεριλήφθηκε στην σειρά “The Record of
Singing” Vol.5 (From the LP to the digital era) EMI 2009. Η
σειρά αυτή αποτελεί μια δειγματοληπτική καταγραφή των σημαντικότερων σταθμών
στην ιστορία των ηχογραφήσεων της λυρικής τέχνης από το 1899 έως τις μέρες μας.
Το 2000 ο Άρης Χριστοφέλλης
διακόπτει τις προσωπικές του εμφανίσεις και επιστρέφει στην Ελλάδα. Συνεργάζεται
για πέντε συνεχείς χρονιές με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχοντας την καλλιτεχνική
επιμέλεια και διδάσκοντας τα έργα Serse και Alcina
του Haendel, Orlando Furioso
του Vivaldi
και Finta giardiniera
του Mozart,
σε μια γενιά νέων τραγουδιστών. Οι παραστάσεις αυτές σημειώνουν εξαιρετική
επιτυχία και σημαίνουν την αρχή της όπερας μπαρόκ στην Ελλάδα από Έλληνες
τραγουδιστές. Συγχρόνως συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με την Ορχήστρα των
Χρωμάτων οργανώνοντας και διδάσκοντας θεματικές οπερατικές συναυλίες, πάντα με
νέους τραγουδιστές.
Δίνει τακτικά master
classes στα
ωδεία Athenaeum, Ωδείο Αθηνών, Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, Ωδείο «Μάντζαρος», Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, καθώς και στην ετήσια θερινή ακαδημία “Suoni e luoghi
del Barocco” στη
Σικελία.
Το 2007 συνεργάζεται με το
Ελληνικό Φεστιβάλ οργανώνοντας και διδάσκοντας δύο συναυλίες (Ηρώδειο και Μικρή
Επίδαυρος) αφιερωμένες στα ελληνικά χρόνια της Κάλλας (1937-45), στο πλαίσιο
του εορτασμού “Μαρία Κάλλας – 30 χρόνια μετά”.
Έχει διδάξει στο Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (2009-2011). Είναι τακτικός
καθηγητής των σεμιναρίων OperaVerona και
το 2014 δίδαξε στο Opera Studio (EOS) του Teatro Carlo Felice στην Τζένοβα.
Conservatorio Luca Marenzio di Brescia(Ιταλία)
Η Vittoria Licari σπούδασε πιάνο, τσέμπαλο, φωνητική αλλά και μουσικολογία
στο School of Paleography and Musical Philology της Cremona. Την τρέχουσα περίοδο
εργάζεται για τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ίδρυμα DAMS (Τορίνο) με θέμα
"History and Criticism of Cultures and Musical Goods".
Εξειδικεύτηκε στη φωνητική μουσική δωματίου στο ωδείο του Μιλάνου υπό τη
διεύθυνση του τενόρου Petre Munteanu.
Παρακολούθησε εντατικά σεμινάρια Μεσαιωνικής, Αναγεννησιακής και Μπαρόκ
μουσικής με τους Andrea von Ramm, Barbara Thornton, Benjamin Bagby, Piero
Cavalli, Evelyn Tubb, Sergio Vartolo, Luigi Ferdinando Tagliavini. Επίσης μελέτησε
την ιταλική όπερα με τους Maria Luisa Cioni, Eugenia Ratti και Virginia Zeani και
ακόμα, κλασικό ινδικό τραγούδι με την Amelia Cuni.
Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος από το
1984 του συνόλου Adelchis -εξειδικευμένο στη Μεσαιωνική μουσική- και συμμετέχουσα
ενεργή του ίδιου συνόλου από το 1989. Σολίστ της χορωδίας New Polyphonic
Ambrosiana του Μιλάνου για πολλά χρόνια. Συνεργάστηκε καλλιτεχνικά σε μουσικές δράσεις ποικίλων και διάσημων ιδρυμάτων όπως: Cini Foundation of Venice, the Musical Union
of Turin, the Tudertina Academy, the San Giulio d'Orta September Music, the
Borromeo College of Pavia, the Foundation of the Italian Centre for Medieval
Studies in Spoleto, the International Association for the Study of Gregorian
Chant κα.
Aντικείμενο του ενδιαφέροντός της αποτελεί η ιστορία της ανθρώπινης χειρονομίας,
η διδακτική του τραγουδιού και τα σωματικά προβλήματα του μουσικού. Είναι διπλωματούχος
της École Internationale Serge Wilfart εξειδικευμένη στη μέθοδο "
Pneumaphonie" (ανάλυση,δομή και εναρμόνιση μέσω της φωνής) και εμβαθύνει σε
θέματα παιδαγωγικής κοντά στην Yva Barthélémy. Επίσης αρθρογραφεί και επιμελείται
μουσικών κειμένων για το Corriere del Teatro (περιοδικό για το μουσικό θέατρο) και
για το ηλεκτρονικό περιοδικό http://eu-phonia.eu/.
Δίδαξε για μία χρονιά Opera Stage Art στο ωδείο της Μatera και από το
1993 μέχρι το 2008 στο ωδείο της Mantua.
Διετέλεσε βοηθός του Enzo Dara στα σεμινάρια "17th Century Music
Theatre" που από το 2000 πραγματοποιούνται στη Mantua κάθε δύο χρόνια.
Από το 2008 είναι καθηγήτρια φωνητικής και όπερας στο ωδείο της
Brescia.
ΧΑΡΟΥΛΑ ΓΚΛΑΒΟΠΟΥΛΟΥ-μονωδία 17-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Δράμας
Η υψίφωνος Χαρίκλεια Γκλαβοπούλου γεννήθηκε στη Δράμα. Σπούδασε Μονωδία στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (Ν.Ω.Θ.) με την Βαρβάρα Τσαμπαλή και πήρε το δίπλωμά της με άριστα παμψηφεί.Παρακολούθησε σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διακεκριμένους καλλιτέχνες όπως οι Κώστας Πασχάλης, Νίκος Ζαχαρίου, Ελένη Καρούσο, Gabriella Ravazzi, Gabriele Pisani, Sergio Magli, F.M. Carminatti, Czaba Vegvary, Γιώργος Χατζηνίκος, Δάφνη Ευαγγελάτου, Mirella Freni και Cheryl Studer.
Συνέχιζε τις σπουδές της στην Genova της Ιταλίας με την Gabriella Ravazzi και στην Αθήνα με τη Βαρβάρα Γκαβάκου.
Έκανε το Ιταλικό της ντεμπούτο με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Silvia στο «Ζanetto» του Mascagni στο Τeatro Mancinelli του Οrvietto και ακολούθησαν ατομικά ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας και μια περιοδεία με το Gruppo Caronte. Έδωσε ρεσιτάλ με έργα ελλήνων συνθετών στο Αuditorium του Τeatro Carlo Felice στη Genova και στη Fiera Internazionale Di Milano.
Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με την Δ.Ο.Θ, την Κ.Ο.Θ., το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Όπερα Θεσσαλονίκης και άλλους φορείς ερμηνεύοντας ρόλους στα έργα: «Διδώ και Αινείας» του Purcel (Belinda), Requiem του Mozart, «Medium» του Μenotti (Mrs Gobineau), «O Polchritudo» του Μenotti, «Gianni Schicchi του Puccini (Ciesca), «Hansel und Gretel» του Humperdinck (Ηexe), «La Τraviata» του Verdi (Annina), «Rigoletto» του Verdi (Contessa Di Ceprano), υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως οι: Λουκάς Καρυτινός, Νίκος Αθηναίος, Δημήτρης Αγραφιώτης, Βύρων Φιδετζής, Άλκης Μπαλτας, Luciano Di Martino κ.α..
Συμμετείχε στην παράσταση οπερέτας «Μια φορά μονάχα ζούμε» που παρουσιάστηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλά φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και στην παράσταση «Πριν το χθες, μετά το σήμερα» στο Θέατρο Χυτήριο, στην Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Πλατφόρμα Χορού). Με το Μακεδονικό κουαρτέτο σαξοφώνων ερμήνευσε Δημήτρη Νικολάου στα Δημήτρια και το Μήνα Ελλήνων Συνθετών στο Κ.Ω.Θ. Ενσάρκωσε τη Μαργαρίτα στη Μουσικοθεατρική Παράσταση «Η ιστορία της Μαργαρίτας… Από τον Φάουστ» ερμηνεύοντας έργα Schubert, Gounod, Verdi, Boito, Berlioz στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατες εμφανίσεις της, με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» ερμηνεύοντας το έργο «Il Tramonto» του Respighi και ρεσιτάλ με οπερατικές άριες με τον διακεκριμένο πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο.
Από το 2000 διδάσκει μονωδία έχοντας εργαστεί στα ωδεία: Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, Μουσικό Κολέγιο, Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Πολυγώνου ), Δημοτικό Ωδείο Λαμίας και Δημοτικό Ωδείο Δράμας.
Δίδαξε στη θερινή ακαδημία που διοργάνωσε το Δίκτυο Δημοτικών Ωδείων στο Βόλο το καλοκαίρι του 2012.
Μαθητές της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς, έχουν συμμετάσχει κατόπιν ακροάσεως σε σεμινάρια που διοργάνωσαν το Μ.Μ.Α. και το Μ.Μ.Θ καθώς και άλλοι φορείς και έχουν εμφανιστεί στο Κέντρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα δημοτικά θέατρα Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Λευκάδας, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσ/νικης, το Μέγαρο Βεροίας κ.α. Τον Δεκέμβριο του 2012 ερμήνευσαν τρεις από τους κύριους ρόλους στην όπερα «Ι Pagliacci» του Leoncavallo στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον Θεσσαλονίκης και τον Φλεβάρη του 2013 δυο μαθητές της συνέπραξαν ως σολίστ με την Κ.Ο.Θ. στο Μ.Μ.Θ υπό τη διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη. Τον Απρίλιο του 2013 μαθητής της θα τραγουδήσει στην παράσταση «Ιφιγένειας Διαδρομή» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τον Μάιο του 2013 τρεις μαθητές της θα συμπράξουν με τη Δ.Ο.Θ. υπό την διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Δύο μαθητές της επιλέχθηκαν κατόπιν ακροάσεως να συμμετάσχουν σε master class στους Δελφούς που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2013 υπό την αιγίδα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.
ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΠΟΓΡΗ-μονωδία 17-22 Ιουλίου
Idee Fixe ensemble
Idee Fixe ensemble
Γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε τις μουσικές
της σπουδές πρώτα στο πιάνο. Μαθήματα κλασσικού τραγουδιού ξεκίνησε στην τάξη
της Μαρίνας Κρίλοβιτς στο Ωδείο Αthenaeum, από όπου πήρε το δίπλωμα της με βαθμό Άριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο, και χρυσό
μετάλλιο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τραγουδιού της Δάφνης Ευαγγελάτου, της
Jeannette Pilou και του Άρη Χριστοφέλλη, με τον οποίο συνεχίζει τη μελέτη ρεπερτορίου.
Υπήρξε ενεργό μέλος του Όπερα στούντιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το
2009 έως το 2011. Έχει δώσει συναυλίες συνεργαζόμενη με
την Πρότυπη Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών,
την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την
Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και με την
Καμεράτα-Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής υπό
τη διεύθυνση του Helmuth Rilling . Τελευταία συνεργάζεται ιδιαίτερα με το
συνθέτη Γιώργο Κουρουπό, δίνοντας συναυλίες με έργα του στην Ελλάδα και στο
εξωτερικό.
Έχει
συμμετάσχει επανειλημμένα σε παραγωγές της
Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εμφανίστηκε στους ρόλους του Συνθέτη ( Αριάδνη στη
Νάξο), της Ροζίνα (Ο κουρέας της Σεβίλλης), της Αντζελίνα (Σταχτοπούτα) και
της. Bubikopf-κορίτσι (Ο αυτοκράτορας της Ατλαντίδας
). Συμμετείχε στην πρώτη πανελλήνια παρουσίαση της όπερας του Γιώργου Κουρουπού
« Η σκηνή των θαυμάτων» και στην πρώτη παγκόσμια αναβίωση της όπερας του C.W. Gluck “Il trionfo
di Clelia”(
Royal Opera
House-Ιούνιος 2012). Τελευταία συνεργάστηκε με το Ergon Ensemble
και στο αφιέρωμα για τα 80χρονα του πρωτοποριακού Βρετανού συνθέτη Peter Maxwell
Davies, τραγουδώντας την Miss
Donnithorne( Miss
Donnithorne’s
maggot) Είναι
απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
ΚΙΘΑΡΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΑΚΗΣ-Κιθάρα 12-17 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης
Ο Κώστας Μακρυγιαννάκης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στο Α.Π.Θ. και κιθάρα στο Σύγχρονο και Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από την τάξη του Σταύρου Σουργκούνη. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές του στο Trinity College of Music του Λονδίνου όπου πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα με διάκριση και master`s in performance studies στις τάξεις της Nicola Hall και του Colin Downs. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με εξέχοντες μουσικούς μεταξύ των οποίων οι Leo Brouwer, Ernesto Cordero, David Russell, Manuel Barrueco, Carlo Domeniconi, και Gilbert Biberian. Έχει διακριθεί επίσης στους Anglo-Czechoslovak Trust Music Competition (Λονδίνο1997, α΄ βραβείο), Φεστιβάλ κιθάρας Βόλου (1996, φιναλίστ), Gevelsberg (2001, φιναλίστ) και Εuropean Guitar Ensembles Contest (Λονδίνο 1997, ως μέλος του Trinity College Guitar Ensemble, β` βραβείο). Ο Κώστας Μακρυγιαννάκης έχει δώσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα, την Μ. Βρετανία, την Τσεχία, την Κύπρο, τη Γερμανία και στη Δανία. Έχει συμμετάσχει ως σολίστ, μέλος συνόλων μουσικής δωματίου ή και διδάσκων σε φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων The Bolivar Hall London Guitar Festival, Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ Σάνι, Κιθαριστικοί Αγώνες 2000, Φεστιβάλ Βερτίσκου, Δημήτρια, Kultursommer Regionhannover, Φεστιβάλ κιθάρας Βέροιας κ.ά. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μουσικής δωματίου για κιθάρα και άλλα όργανα “Guitar Plus” και συνδιοργανωτής της διεθνούς μουσικής κοινότητας “Μουσικό χωριό” μαζί με τον πιανίστα Γιώργο Λαζαρίδη και τον ουτίστα και κιθαριστή Θύμιο Ατζακά..
Εκτός από γνωστά έργα της κιθαριστικής φιλολογίας, το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πολλά έργα ελλήνων συνθετών για σόλο κιθάρα, έργα σύγχρονων συνθετών – σε αρκετά από αυτά πραγματοποίησε την πρώτη τους εκτέλεση - καθώς και μια ευρεία γκάμα έργων μουσικής δωματίου για διάφορους συνδυασμούς κιθάρας με άλλα όργανα. Επίσης η ιστορικά ενημερωμένη ερμηνεία, η μη λόγια ελληνική μουσική, το παιδικό τραγούδι και ο αυτοσχεδιασμός αποτελούν τομείς στους οποίους συνεργάζεται με εξέχοντες μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο σε επίπεδο συναυλιών όσο και δισκογραφικά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΣΙΟΣ-κιθάρα 12-17 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντης Δημοτικό Ωδείο Πολίχνης
Γεννημένος το 1972, ο Γ. Γούσιος ζει και δρα καλλιτεχνικά
στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε κλασσική κιθάρα στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Π. Μπουτόπουλο και Φ. Μπαξέ, από την τάξη του οποίου αποφοίτησε αποκτώντας Πτυχίο Κιθάρας (1993) και Δίπλωμα Κιθάρας (1995). Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια masterclasses δίπλα σε διεθνούς φήμης σολίστες όπως οι H.Kaeppel, D.Russel, Th.Mueller-Pering. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπούδες για 3 χρόνια στην Μουσική Ακαδημία “F.Liszt” της Βαιμάρης με καθηγητές τους G. Reichenbach και Pr. M. Rost, αποφοιτώντας το 2001 με τον τίτλο “Konzertdiplom, Richtung-Gitarre”. Την περίοδο 2001-2005 σπούδασε ανώτερα θεωρητικά (Πτυχία αντίστιξης, φυγής), στην τάξη της καθηγήτριας Ε. Κατέλη, ενώ το 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπούδων του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, αποκτώντας ισοτιμία και αντιστοιχία βασικού πτυχίου μουσικής ειδίκευσης με κατεύθυνση κλ. κιθάρα.
Σπούδασε κλασσική κιθάρα στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγητές τους Π. Μπουτόπουλο και Φ. Μπαξέ, από την τάξη του οποίου αποφοίτησε αποκτώντας Πτυχίο Κιθάρας (1993) και Δίπλωμα Κιθάρας (1995). Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια masterclasses δίπλα σε διεθνούς φήμης σολίστες όπως οι H.Kaeppel, D.Russel, Th.Mueller-Pering. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπούδες για 3 χρόνια στην Μουσική Ακαδημία “F.Liszt” της Βαιμάρης με καθηγητές τους G. Reichenbach και Pr. M. Rost, αποφοιτώντας το 2001 με τον τίτλο “Konzertdiplom, Richtung-Gitarre”. Την περίοδο 2001-2005 σπούδασε ανώτερα θεωρητικά (Πτυχία αντίστιξης, φυγής), στην τάξη της καθηγήτριας Ε. Κατέλη, ενώ το 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικών Σπούδων του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, αποκτώντας ισοτιμία και αντιστοιχία βασικού πτυχίου μουσικής ειδίκευσης με κατεύθυνση κλ. κιθάρα.
Το 1986 κέρδισε
το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό για παιδιά μέχρι 15 ετών, στο Διεθνές
Φεστιβάλ Κιθάρας του Βόλου, ενώ το 1999 απέσπασε το Ειδικό Βραβείο σύγχρονου
ρεπερτορίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Κέρκυρας, στο οποίο ήταν
προσκεκλημένος σολίστ το 2001 και το 2003. Επίσης ήταν φιναλίστ στον 1ο
Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας στις Αρχάνες Κρήτης το 2000.
Η καλλιτεχνική
του δραστηριότητα ξεκινά το 1992, με την συνεργασία του με τον συνθέτη Π.
Θεοδώρου σε συναύλιες στο Βαφοπούλειο και στο Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς και στα
φεστιβάλ Μηλίνας Πηλίου το 1993 και 1994. Συνέχισε δίνοντας πολυάριθμα ατομικά
ρεσιτάλ σε Ελλάδα και Γερμανία, ενώ ξεχωρίζουν η συμμέτοχη του στο φεστιβάλ των
40ων Δημητρίων το 2005 με πρόγραμμα αφιερωμένο στην Ισπανική μουσική
στο Αλατζά Ιμαρέτ και η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2006,
στα πλαίσια εκδήλωσης αφιερωμένη στους F. G. Lorca και M. De
Falla. Tον Γενάρη του 2012 παρουσίασε συμπράτωντας
με την υψίφωνο Ε. Χρονοπούλου το πρόγραμμα “La Maja de Goya”, στα πλαίσια της έκθεσης με έργα του
Ισπανού ζωγράφου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα τεχνών του Α.Π.Θ.
Στο ενεργητικό του έχει επίσης εμφανίσεις σε
εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς και συμμετοχές σε συναυλίες
μουσικής δωματίου, με μουσικούς όπως οι Θ. Νάτσης, Ο. Ταβλαρίδου. Με τη
φλαουτίστα Λ. Κοκόρια, αποτελούν από τον Απρίλιο του 2013 το ντούο “The Maya of Two”.
Ο Γ. Γούσιος
διδάσκει κιθάρα από το 2001 στο Δημοτικό Ωδείο Πολίχνης, ενώ από το 2003 διδάσκει
ως αναπληρωτής καθηγητής σε Μουσικά Σχολεία πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΘΟΔΩΡΟΣ- κιθάρα 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο κιθαρίστας Φώτης Κουτσοθόδωρος γεννήθηκε στη Λαμία και το 1992 πήρε το Δίπλωμά του από το Δημοτικό Ωδείο της πόλης, στην τάξη κιθάρας του Δ. Κοντογιάννη. Συνέχισε τις σπουδές του με τον Κ. Κοτσιώλη στο μεταπτυχιακό τμήμα του Ωδείου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1995. Από το 1997 έως το 2000 φοίτησε στο Concervatorio Superior της Μαδρίτης και στο Concervatorio Superior της Κόρδοβα (Ισπανία) κοντά στους M. Jimenez και M. Barbera, αντίστοιχα, καθώς και στην Ακαδημία “Robert Schumann” του Ντίσελντορφ (Γερμανία) με τον J. Clerch. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου “Mozarteum” του Salzburg (Αυστρία) με Bakkalaureat και Magister Diplom της τάξης του M. Seidel (κιθάρα) και J. Huebsher (τμήμα παλιάς μουσικής). Παράλληλα, έπειτα από εισήγηση του πανεπιστημίου απέσπασε το βραβείο του καλύτερου αποφοίτου της χρονιάς (Wurdigungpreis) από το Υπουργείο Τεχνών και Επιστημών της Αυστρίας – διάκριση που δόθηκε για πρώτη φορά σε κιθαριστή από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους S. Fontaneli, L. Brouwer, E. Fisk και M. Barrueco.
Από τα πρώτα μουσικά του βήματα λάμβανε μέρος σε
πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας διακρίσεις
όπως 1ο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου (1993), 3ο
Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “A. Segovia”, Linares (Ισπανία 1997), 2ο
Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Paco Santiago Marin”, Granada (Ισπανία 1999), 2ο
Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Alhambra”, Alkoy (Ισπανία 2000), 1ο
Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Sinaia” (Ρουμανία 2001), 1ο Βραβείο
στο Διαγωνισμό Κιθάρας «Αρχάνες» (Κρήτη 2001), 1ο Βραβείο στο Διεθνή
Διαγωνισμό «Walkersheim” (Γερμανία 2001), Βραβείο “J. Rodrigo” στο Διεθνή Διαγωνισμό
“Michelle Pittaluga”, Alessandria
(Ιταλία 2001), 3ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “A. Segovia”,
Herradura (Ισπανία 2002), 1ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Forum
Gitarre”, Βιέννη & Ειδικό Βραβείο για την καλύτερη ερμηνεία των έργων του
J. Rodrigo (Αυστρία 2002) και 2ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό “Leo
Brouwer”,
La Habana (Κούβα 2004).
Οι επιτυχίες αυτές, καθώς και οι συνεργασίες του σε
έργα μουσικής δωματίου, προσέφεραν στον καλλιτέχνη μία έντονη συναυλιακή
δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και το
εξωτερικό, και έχει συμπράξει στην πρώτη πανελλήνια εκτέλεση των έργων
“Madrigal” και “Concierto Andaluz” του Joaquin Rodrigo με την Κ.Ο.Α. Το 2002
μετείχε στην εκπαιδευτική παραγωγή του Μ.Μ.Θ «Η Ιστορία της Κιθάρας», ενώ το
2006 ήταν προσκεκλημένος του πανεπιστημίου “Bogazici” της Κωνσταντινούπολης για μία συναυλία αφιερωμένη
στην ελληνοτουρκική φιλία, συμπράττοντας με το Duo “Terci-Korad”.
Έχει διδάξει και δώσει ρεσιτάλ στα Φεστιβάλ Κιθάρας
Βόλου, Νάξου, Βέροιας και Πάτρας, στον Κύκλο Κιθάρας του Μ.Μ.Α., στο Μικρό
Φεστιβάλ Αγίου Στεφάνου, καθώς και σε πολλά διεθνή συμπόσια: Iserlohn,
Esterghom, Tijuana, Bratislava, Mikulov, Il de Re, Pomferada, Vienna, Laufen,
Gran Canaria. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας Χωρών
της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα υπό την αιγίδα
του Πανεπιστημίου “Bilkent”.
Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνει η
εκτέλεση του ρεπερτορίου σε όργανα μπαρόκ και κλασικής-ρομαντικής περιόδου, με
έμφαση στα έργα του πρώιμου ρομαντισμού. Η εκπαιδευτική δραστηριότητά του,
εκτός από πολυετή συνεργασία με μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης,
της Λαμίας και της Καβάλας, περιλαμβάνει διδασκαλία σε διοργανώσεις με
αντικείμενο τη κιθάρα και τη μουσική δωματίου. Τέλος, μαθητές του έχουν
βραβευτεί κατ’ επανάληψη σε σημαντικούς διαγωνισμούς.
ΠΕΤΡΟΣ ΡΙΣΤΑΣ-Κιθάρα/Σύνολα 17-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Βέροιας
Πέτρος Ρίστας Γεννήθηκε στη Βέροια. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά, Ωδική, Αρμονία, Αντίστιξη, Κλασική κιθάρα, Φούγκα-Ενορχήστρωση ,Ενοργανωση και Σύνθεση, στο Απολλωνιο Ωδείο, στο Σύγχρονο Ωδείο της Αθήνας , στο Πειραϊκό Ωδείο και στο Δημ. ΩΔΕΙΟ Νεαποληs με τους καθηγητές –μαέστρους Β. Δέλλιο, Μ.Τραυλό, Σ. Ραυτόπουλο Β. Μπουλουση και τους καθηγητές κιθάρας Χ. Εκμεκτσόγλου, Γ. Νικολόπουλο.
Παράλληλα με τις κλασικές σπουδές σπούδασε στο Ωδείο Φ. Νάκας με τον πιανίστα Μ. Αλεξίου JAZZ πιάνο -σύνθεση. Παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους καταξιωμένους μαέστρους J. CONTA και Ηλ. Βουδούρη, καθώς και διεύθυνση χορωδίας με την Τρ. Καλοκύρη, και την Μαρία Εμμα Μελιγκοπουλου .Έχει συνθέσει μια σειρά από έργα για κλασική ορχήστρα καθώς επίσης και έργα για μικρά ορχηστρικά σύνολα. Τα τελευταία χρόνια γράφει μουσική για μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Μερικές από αυτές στο «Φεγγαρόφωτο», ο «Σιμιγδαλένιος» ο «Εγωιστής Γίγαντας» καθώς και τη μουσική για την μικροόπερα του Ευθ. Βαρλάμη για τον Μ.Αλέξανδρο. Έκανε την μουσική προσαρμογή στις 4 εποχές του ΑΝ.VIVALDI για το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας, στο παραμύθι του Γ.Καλαντζόπουλου «το παραμύθι που δεν το λέγε κανείς και οι τέσσερις εποχές». Έχει διευθύνει ορχηστρικά σύνολα καθώς επίσης έχει ενορχηστρώσει μια σειρά από έργα ελληνικής και ξένης μουσικής, όπως επίσης ήταν ενορχηστρωτής και μαέστρος στο αφιέρωμα για τον συνθέτη Γ. Καλογήρου, καθώς και της ορχήστρας φίλων μουσικής Ν.Ημαθίας, η οποία παρουσίασε συναυλίες-αφιέρωμα στο φεγγάρι το καλοκαίρι του 2009 σε πόλεις της Ελλάδας. Ενορχηστρωτήs και μαέστροs στο αφιερωμα για τον Μ Μητσια με σολιστα τον ιδιο τον τραγουδιστη και με την συμπραξη μουσικων απο την ΚΟΕΜ του ΣΤ ΞΑΡΧΑΚΟΥ ,το καλοκαιρι του 2011 ,στο θερινο αλσοs τηs Βεροιαs .Ενορχηστρωτήs και μαεστροs στο αφιερωμα για τον ΣΤ Ξαρχάκο στο Μεγαρο μουσικήs τηs Βέροιαs. Διδάσκει κλασική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο της Βέροιας, και είναι υπευθυνοs στο κιθαριστικό σύνολο Α G R . Υπεύθυνος καθηγητής του ορχηστρικού συνόλου στην 1η μουσική θερινή ακαδημία στο Βόλο το καλοκαίρι του 2012.Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και διδάσκει ανώτερα θεωρητικά στο Πιερικό Ωδείο Κατερίνης . Έχει διδάξει ως καθηγητής θεωρητικών-χορωδίας στα μουσικά σχολεία Κατερίνης –Σερρών –Αμυνταίου-Σιάτιστας -Πτολεμάιδας .Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο Αριστοτέλης και διδάσκει ως καθηγητής ανωτέρων θεωρητικών και κλασικής κιθάρας, παράλληλα είναι μαέστρος της χορωδίας του ωδείου. Υπηρξε μαέστρος της μαθητικής ορχήστρας στο Δημοτικό Ωδείο της Πολίχνης.
ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΞΕΣ- Κιθάρα 12-17 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης
Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.Σπούδασε στο Mακεδονικό Ωδείο με τον Αθανάσιο
Λεονταρίδη και συνέχισε τις σπουδές του στην Ισπανία με τους καθηγητές J.L.Rodrigo και
Jose
Tomas
για
δύο συνεχή έτη.
Έχει
εμφανισθεί σε ομαδικά και ατομικά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό
(Ισπανία,Ρουμανία).Επίσης έχει επανειλημμένα ηχογραφήσει για την Ερτ1 και έχει
εμφανισθεί σε ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Το 1998
ερμήνευσε το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Παραμύθι χωρίς όνομα» συνεργαζόμενος με
το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Ιανουάριο του 2000 ερμήνευσε έργα του
Άγγλου συνθέτη George
Blake
για
κιθάρα και ορχήστρα στη αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
Θεσσαλονίκης.
Συμμετείχε σε
δύο δισκογραφικές παραγωγές. Η πρώτη ήταν μια παραγωγή του Μακεδονικού Ωδείου
Θεσσαλονίκης με τίτλο «ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΑ» και η δεύτερη μια παραγωγή του Πέτρου
Θεοδώρου με τίτλο «ΒΕΑΤΡΙΚΗ» στη οποια συνεργάστηκε με τον τσελίστα Δαμιανό
Καϊλόγλου και τον βαρύτονο Σπύρο Σακκά.
Το ρεπερτόριο
του περιλαμβάνει τα παρακάτω κονσέρτα:-CLAUDE BOLLING κονσέρτο για τζαζ
πιανο και κλασική κιθάρα-MARIO
CASTELNUOVO-TEDESCO concerto in RE-JOAQUIN
RODRIGO Fantasia para un Gentilhombre-JOAQUIN RODRIGO Concierto de Aranjuez
Τα έτη 2008-2009 παρουσίασε έργα για κιθάρα ελλήνων
συνθετών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και δίδαξε σε Master classes στην Κύπρο.Μαθητές του
έχουν κατακτήσει τις υψηλότερες διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς καθώς επίσης έχουν διακριθεί και σε διεθνείς
διαγωνισμούς. Διδάσκει στο Μακεδονικό
Ωδείο Θεσσαλονίκης και Δημοτικό Ωδείο Θέρμης.
ΜΠΑΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΙΔΑΣ -τσέμπαλο 12-17 Ιουλίου
Προσκεκλημένος ΔΘΜΑ
Ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς σπούδασε πιάνο στην
τάξη της Νίλιαν Πέρεζ-Ιωαννίδου αποφοιτώντας με Α’ Βραβείο, και ανώτερα
Θεωρητικά (Φούγκα) με τον Παναγιώτη Αδάμ, από τον οποίο και μυήθηκε στην παλαιά
μουσική. Στο Βέλγιο σπούδασε τσέμπαλο
και basso continuo με τους Kris Verhelst, Anne Galowich, Jos van Immerseel και
εκκλησιαστικό όργανο με τους Lieven Strobbe και Joris Lejeune στο
Lemmensinstituut και τη Βασιλική Μουσική Ακαδημία της Αμβέρσας. Ειδικεύθηκε
στην ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία σε αυθεντικά όργανα εποχής μελετώντας στα
πληκτροφόρα του Μουσείου Vleeshuis της Αμβέρσας και ασχολήθηκε με τη μελέτη του
κλάβικορντ και του φορτεπιάνο.
Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στο ρεπερτόριο της
μουσικής του 17ου και 18ου αιώνα για τσέμπαλο, στο πιανιστικό ρεπερτόριο του
18ου και 19ου αιώνα, το οποίο απέκτησε μια νέα διάσταση για το Γεράσιμο Χοϊδά,
μετά την μελέτη σε πιάνα εποχής, και στη φωνητική μουσική της Αναγέννησης και
του μπαρόκ -όπερα, καντάτα, ορατόριο, πολυφωνία- καθώς και στο λιντ.Ο Γεράσιμος Χοϊδάς, έχει εμφανιστεί με όλα τα
κορυφαία σχήματα της χώρας μας (Καμεράτα, Κρατική Ορχήστρα Αθήνας και
Θεσσαλονίκης, Ensemble Memorandum, Concerto Ellenico, Latinitas Nostra, Ex Silentio
κα) σε πολυάριθμους χώρους (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Μουσείο
Μπενάκη, Ίδρυμα Ι&Μ Θεοχαράκη, Παρνασσό, Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου
κα) και έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ. Το 2013 ίδρυσε το φωνητικό σύνολο
παλαιάς μουσικής Corpus Minor.Ο Γεράσιμος Χοϊδάς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για
την ποιότητα των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιεί, καθώς πιστεύει πως μόνο
πολύ υψηλού επιπέδου όργανα μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα στην ερμηνεία της
μουσικής αλλά και στις ανάγκες και επιταγές του ερμηνευτή. Διαθέτει συλλογή με
σπάνια ιστορικά πληκτροφόρα αλλά και αντίγραφα,
τα οποία διατηρεί σε άριστη κατάσταση και χρησιμοποιεί σε κονσέρτα,
ανάλογα με τις ανάγκες των έργων που ερμηνεύει.Διδάσκει πιάνο, τσέμπαλο και είναι Korrepetitor της τάξης μπαρόκ τραγουδιού στο Ωδείο Kodaly
και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Προσκαλείται τακτικά σε σεμινάρια και
αρθρογραφεί σε έντυπα και στο διαδίκτυο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΗΛΙΩΡΗ -μπαρόκ βιολί 12-17 Ιουλίου
Προσκεκλημένη ΔΘΜΑ
Προσκεκλημένη ΔΘΜΑ
Η Αναστασία Μηλιώρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πήρε
το δίπλωμα του
βιολιού στην τάξη
του Δημήτρη Σέμση
και το πτυχίο Αντίστιξης
στην τάξη του
Νίκου Παναγιωτάκη. Συνέχισε τις
σπουδές της στη
Musikhochschule του Τrossingen
στη Γερμανία, στην τάξη του
Αnton Steck, όπου ειδικεύτηκε στην Παλαιά Μουσική με κύριο
αντικείμενο Μπαρόκ Βιολί και απέκτησε τον τίτλο Master of
Music. Μελέτησε επίσης με τους John Holloway, Simon Standage και Gottfried von der
Goltz. Από το
2005 κι εξής σπούδασε παράλληλα κλασικό τραγούδι, αρχικά
στο Εθνικό Ωδείο με τον Σταμάτη
Μπερή, εν συνεχεία στη Musikhochschule της Στουτγκάρδης με
την Frederique Friess, και κατόπιν
στην τάξη του Jan Van Elsacker,
στη Musikhochscule του Trossingen. Είναι
απόφοιτος του τμήματος Μεσαιωνικής-Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Ως
μέλος
της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων της Unesco “Jeunesse Musicale”, για δύο
χρόνια πραγματοποίησε περιοδείες στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στη
Γερμανία και
την Κύπρο, υπό τη διεύθυνση του Josep Vicent.
Συνέπραξε στη μουσική επένδυση
παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου,
αλλά και στην ηχογράφηση της μπαρόκ
όπερας «Ιούλιος Καίσαρας» του Χαίντελ
για την γερμανική
δισκογραφική εταιρία MDG, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Εχει
συμπράξει και συμπράττει με ορχήστρες δωματίου και μπαρόκ ορχήστρες στην
Ελλάδα και τη Γερμανία, όπως :
ensemble B-A-C-H Stuttgart,
Collegium Musicum Stuttgart,
Cappella Principale, European Union Baroque Orchestra - υπό τη διεύθυνση
του Lars Ulrik Mortensen, Bern Consort -
υπό τη διεύθυνση του J örg Ritter,
ορχήστρα Πατρών - υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου (Μέγαρο Μουσικής
Αθηνών), καθώς και με τα σύνολα Latinitas Nostras και Ex Silentio.
Ως σολίστ έχει εμφανιστεί
μεταξύ άλλων στο διεθνές Φεστιβάλ της
Αίγινας, στο Μουσείο Μπενάκη, στο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου
στον Άγιο Παύλο, στο Ίδρυμα Μιχάλης
Κακογιάννης, στην αίθουσα Παρνασσός
και στην Ελληνομερικάνικη Ένωση.
Δίδαξε βιολί για τέσσερα χρόνια στο Δημ. Ωδείο Κορυδαλλού. Επί του
παρόντος διδάσκει βιολί, μπαρόκ βιολί,
μουσική δωματίου και τραγούδι στο Εθνικό
Ωδείο, στο ωδείο Νικόλαος Μάντζαρος και στα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, καθώς
και σε θερινά σεμινάρια.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΑΛΛΑ -φλαουτο τραβέρσο 12-17 Ιουλίου
Προσκεκλημένη ΔΘΜΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΑΛΛΑ -φλαουτο τραβέρσο 12-17 Ιουλίου
Προσκεκλημένη ΔΘΜΑ
Γεννήθηκε
στην Αθήνα. Σπούδασε σύγχρονο φλάουτο, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Ωδείο
Αθηνών και είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Κατόπιν αποφάσισε να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τους ιστορικούς πλαγίαυλους,
συνεχίζοντας έτσι με τη μελέτη αναγεννησιακού, μπαρόκ και κλασσικού-ρομαντικού
φλάουτου στο Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης στην τάξη του Wilbert Hazelzet, με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος
Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ενώ παρακολούθησε μαθήματα και με τους B.Kuijken και K.Clark, αποκομίζοντας πτυχία Bachelor και Master πάνω στην ιστορικά τεκμηριωμένη εκτέλεση
σε πλαγίαυλους.
Το
ρεπερτόριο ορχηστρικής μουσικής και μουσικής δωματίου στο οποίο έχει εμβαθύνει,
καλύπτει την περίοδο 1650 έως και 1850 περίπου, δηλαδή σχεδόν όλο το φάσμα της
εξέλιξης του οργάνου πριν από την εμφάνιση του συστήματος Boehm, αλλά και τα διαφορετικά στυλ που
εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο.
Έχει ερμηνεύσει
έργα για σόλο φλάουτο και μουσικής δωματίου με πολυάριθμα σύνολα. Μεταξύ άλλων έχει
συμπράξει με τις μπαρόκ ορχήστρες Musica poetica, De Swaen, the Bach Orchestra of the Netherlands, Il Concerto Barocco, Contrasto armonico, την
ορχήστρα εγχόρδων της Πάτρας καθώς και την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της
Μουσικής, με συναυλίες στην Ολλανδία, το
Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και αλλού. Επίσης, έχει
ηχογραφήσει ορχηστρική μπαρόκ μουσική στις δισκογραφικές εταιρίες Brilliant Classics και MDG.
Διδάσκει σύγχρονο φλάουτο στο St’ Catherine’s British School.
ΣΥΝΘΕΣΗ -ΑΝΩΤΕΡΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
ConservatorioBenedetto Marcello di Venecia IT/ΙΤΑΛΙΑ
Ο Riccardo
Vaglini γεννήθηκε στην Πίζα της Ιταλίας το 1965. Συνθέτης και εκτελεστής,σπούδασε
πιάνο με τον Luisagrazia Caldi, σύνθεση με τους Gaetano Giani-Luporini,Giuseppe
Giuliano και Giacomo Manzoni.
Από το 1988 μέχρι
το 1994 συμμετείχε στα σεμινάρια του Darmstadt Ferienkurse αποσπώντας δύο υποτροφίες.
Το 1995 ήταν φιλοξενούμενος συνθέτης στο MM&T στο Μιλάνο.
Από το 1993 διδάσκει
σύνθεση στο ωδείο της Βενετίας ενώ από το 1994 μέχρι το 2003 διετέλεσε καλλιτεχνικός
διευθυντής της ArsenaleMusica στην Πίζα. Το 1998 ίδρυσε μαζί με τους συνθέτες
Andrea Nicoli και Riccardo Dapelo, τον εκδοτικό οίκο ArsPublica Editions με σκοπό
την προώθηση των έργων τους.
Έχει δώσει διαλέξεις
και σεμινάρια στο New York University,
Toho Gakuen School and founding JML Tokyo , Conservatories of Palermo, Museum
of Modern and Contemporary Art of Strasbourg, Agimus, Guggenheim and Ateneo
Veneto in Venice , στα ιταλικά ινστιτούτα πολιτισμού Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Στρασβούργου.
Το 2012 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο
Victoria University of Arts and Monash University της Μελβούρνης. Εκεί παρουσιάστηκαν
και οι πρεμιέρες έργων του: "Radio Exarcheia", με τον καλλιτέχνη
Tom Nicholson, και "Inventario",
με τους "Astra Choir". Από το 2008 κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στη
σύνθεση με το έργο του "Kairos in Camino al Tagliamento". Επίσης διευθύνει
μαζί με τον Francis Zorzini το φεστιβάλ Camino Contro Corrente στο Ούντινε.
Το 2009 ίδρυσε-
σε συνεργασία με τους δικούς του σπουδαστές της τάξης σύνθεσης- την ομάδα
"Collettivo Rituale". Η ομάδα αυτή εξειδικεύεται στην έρευνα και διάδοση
του ρεπερτορίου Fluxus και ως αποτέλεσμα αυτής της μελέτης ήταν η παρουσίαση παγκόσμιας
πρώτης εκτέλεσης δύο ιστορικών έργων των Giancarlo Cardini και Giuseppe
Chiari στη Μουσική Μπιενάλε της Βενετίας
το 2011.
Hugh-Ward Perkins 17-22 July
Director Conservatorio di Verona (IT)
Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται
σε συγκεκριμένα ζητήματα: ο ρόλος των μουσικών τον 21ο αιώνα, η συνεργασία
ανάμεσα σε ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης (πανεπιστήμια, ωδεία και
ακαδημίες), και η σημασία των ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων. Υπήρξε
συντονιστής πολλών διεθνών προγραμμάτων
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ-σύνθεση, Αν.Θεωρητικά 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικό Ωδείο Πολυγύρου
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ -Αν.Θεωρητικά 12-17Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης
Hugh-Ward Perkins 17-22 July
Director Conservatorio di Verona (IT)
O Hugh Ward-Perkins γεννήθηκε στη Ρώμη. Είναι απόφοιτος
μεσαιωνικής ιστορίας και ιταλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,
και κάτοχος διπλωμάτων εκκλησιαστικού οργάνου και τσεμπάλου από τα Ωδεία του
Μπολτσάνο και της Φεράρα, αντίστοιχα.
Έχει εμφανιστεί
κυρίως ως τσεμπαλίστας με διάφορα σύνολα και ορχήστρες παλαιάς μουσικής, και έχει
διεξαγάγει επίσης έρευνα στα πεδία της μουσικής από την Αναγέννηση και το
Μπαρόκ. Επί πολλά χρόνια δίδαξε Ιστορία της Μουσικής σε ιταλικά ωδεία. Από το 2008 είναι διευθυντής του Κρατικού Ωδείου της Βερόνας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ-σύνθεση, Αν.Θεωρητικά 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικό Ωδείο Πολυγύρου
Γιώργος
ΠαπουτσήςΓεννήθηκε στην
Κομοτηνή. Σπούδασε πιάνο με τη Λ.Βασιλειάδου και ανώτερα θεωρητικά με τον Ά.Μπαλτά.
Από το 1999 έως το 2003 σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και
Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς με καθηγητές τους Gerd Kuhr και Georg Friedrich
Haas. Το 2002 σπούδασε με τον Wolfgang Rihm και τον Sandeep Bhagwati (σύνθεση)
και με τον Ulrich Michels (θεωρητικά και μουσική ανάλυση) στη Μουσική Ακαδημία
της Καρλσρούης.
Στη συνέχεια σπούδασε σύνθεση στο
Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης με καθηγητή τον Erich
Urbanner (αποφοίτηση με τον τίτλο Magister Artium και μεταπτυχιακές σπουδές /
Postgraduate), μουσικολογία στα πλαίσια της διδακτορικής του έρευνας με τον D.Torkewitz και είναι υποψήφιος διδάκτορας (υπό την
επίβλεψη του καθ. Δ. Μαραγκόπουλου) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου
Πανεπιστημίου.
Συμμετείχε ενεργά σε πολλά σεμινάρια πιάνου
στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με καθηγητές τους J.Schroder, M.Lorchel, Γ. &
Κ.Πολυζωίδου, I.Eftimov κ.α. (με υποτροφίες του κρατιδίου της Άνω Αυστρίας και
του Πανεπιστημίου του Γκρατς), όπως και σε σεμινάρια σύνθεσης με καθηγητές τους
Kalevi Aho, W.Rihm, Mathias Spahlinger. Συνθέσεις του για σόλο όργανα, σύνολα
μουσικής δωματίου, ορχήστρα και οργανικά σύνολα έχουνε παρουσιαστεί στην
Αυστρία (Βιέννη, Γκρατς), στη Γερμανία (Καρλσρούη, Baden-Baden), στην Αθήνα
(στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής, στο Φεστιβάλ
Ελλήνων Συνθετών Δήμου Χολαργού 2006 με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων,
στο Μουσείο Μπενάκη με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών), στη Θεσσαλονίκη (με τη
Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) και έχει συμμετάσχει σε παραγωγές (ηλεκτρονικής
μουσικής/video, σύνθεση με χρήση πολυμέσων κτλ.) στην Αυστρία και στη Γερμανία.
Έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο και
έχει συνεργαστεί ως επιμελητής με τις Αυστριακές Μουσικές Εκδόσεις “Universal”
και “Musikverlag Wolfgang Kiess”. Δίδαξε Σύνθεση στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης
και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2008-2009). Έχει διδάξει στην Α/θμια
και Β/θμια Εκπαίδευση, Πιάνο, Θεωρητικά, Σύνθεση και σε σεμινάρια θεωρητικών
μαθημάτων σε διάφορα ωδεία σε Αθήνα και Θεσ/νίκη. Είναι διευθυντής του
Δημοτικού Ωδείου Πολυγύρου, συνιδρυτής του
“Music is…” και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Δημοτικό Ωδείο Θέρμης
Γεννήθηκε στη
Θεσσαλονίκη το 1976. Έχει ολοκληρώσει τις σπουδές των ανώτερων θεωρητικών ,
Αρμονίας με τον Ι. Δάνη, Αντίστιξης με τον Ν. Σολομωνίδη , Φούγκας με τον Κ.
Τσούγκρα και Σύνθεσης με τον Κ. Σιέμπη με βαθμό Άριστα. Έχει παρακολουθήσει
σεμινάρια σύνθεσης με τους Θ. Αντωνίου, Χ. Σαμαρά, T. Simakou, κ.α. Έργα του
έχουν παιχτεί στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας καθώς και στο
εξωτερικό. Διδάσκει θεωρητικά στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης,στο Ωδείο Εν Τέχνη και
στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης . Συμμετείχε στις δύο Θερινές Ακαδημίες των Δημοτικών
Ωδείων . Είναι πτυχιούχος της Σχολής Θετικών Επιστημών του τμήματος Γεωλογίας
του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ -σύνθεση, Αν.Θεωρητικα 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαίδας
Γεννήθηκε το 1977 στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης από όπου έλαβε το Δίπλωμα σύνθεσης με άριστα και α’ βραβείο στην τάξη του Άλκη Μπαλτά.Έργα του έχουν παιχτεί σε Ελλάδα, Αλβανία, Βέλγιο, Γερμανία και Ουγγαρία. Του έχει ανατεθεί η σύνθεση έργων από το Θρησκευτικό Φεστιβάλ της Πάτμου, από την Ορχήστρα της Πάτρας, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και από το Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Επίσης έχει συνθέσει μουσικη για θεατρο και τον κινηματογράφο.Ως ενορχηστρωτής έχει δουλέψει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα καθώς και με τις Ορχήστρες της Σόφιας και του Βίντιν Βουλγαρίας.Διδάσκει ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαΐδας του οποίου είναι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής.
MILEN PANAYOTOV-σύνθεση 12-22 Ιουλίου
Προσκεκλημένος ΔΘΜΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΣ- Θεωρητικα 17-22 Ιουλίου
Προσκεκλημένος φεστιβάλ Παπαιωάννου
ΧΟΡΩΔΙΑ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ -σύνθεση, Αν.Θεωρητικα 12-22 Ιουλίου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαίδας
Γεννήθηκε το 1977 στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης από όπου έλαβε το Δίπλωμα σύνθεσης με άριστα και α’ βραβείο στην τάξη του Άλκη Μπαλτά.Έργα του έχουν παιχτεί σε Ελλάδα, Αλβανία, Βέλγιο, Γερμανία και Ουγγαρία. Του έχει ανατεθεί η σύνθεση έργων από το Θρησκευτικό Φεστιβάλ της Πάτμου, από την Ορχήστρα της Πάτρας, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών και από το Μέγαρο Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Επίσης έχει συνθέσει μουσικη για θεατρο και τον κινηματογράφο.Ως ενορχηστρωτής έχει δουλέψει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Καμεράτα καθώς και με τις Ορχήστρες της Σόφιας και του Βίντιν Βουλγαρίας.Διδάσκει ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαΐδας του οποίου είναι και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής.
MILEN PANAYOTOV-σύνθεση 12-22 Ιουλίου
Προσκεκλημένος ΔΘΜΑ
Ο συνθέτης Milen Panayotov γεννήθηκε το 1967 στη
Βάρνα (Βουλγαρία). Το 1995 αποφοίτησε από την Εθνική Ακαδημίας Μουσικής της Σόφιας,
με ειδίκευση στη σύνθεση και καθηγητή τον Dimitar Tapkov.
Αργότερα τελειοποίησε τις
συνθετικές του δεξιότητες με γνωστούς συνθέτες, όπως οι Mark
Kopytman (Brandenburgisches Colloquium für Neue
Musik, 1995), Peter-Michael
Hamel και Alejandro Iglesias-Rossi
(Radzejowice, Poland, 1997), György
Kurtág και Julio
Estrada (Darmstädter
Ferienkurse für
Neue Musik, 1998). Το 2006-07 ειδικεύτηκε
στην ετεροφωνική σύνθεση με τον Mark Kopytman στην
Ακαδημία Μουσικής και Χορού της Ιερουσαλήμ.
Τρία από τα έργα του (Da re diesis al mi bemolle για δύο πιάνα, 1996; No Keys! για πιάνο, 2003, και Musica per archi senza percussione e celesta,
2007) παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Ρόστρουμ για Συνθέτες υπό την αιγίδα της UNESCO.
Το τελευταίο έργο ήταν παραγγελία του Συνόλου Δωματίου «Σολίστ της Σόφιας», το
οποίο έπαιξε και την πρεμιέρα υπό τη διεύθυνση του by Plamen
Djouroff. Άλλες παραγγελίες περιλαμβάνουν τα έργα Gaishuvir or the orchestra as a bagpipe για τη Φιλαρμονική της Σόφιας, Un pezzo assoluto per un trio assolutamente assolutissimo που ήταν παραγγελία του Absolut
Trio (Βασιλεία, Ελβετία) και αφιερώθηκε στο σύνολο
αυτό, όπως και το BellWAlphornKonzert, που ήταν παραγγελία
του δεξιοτέχνη του αλπικού κόρνου Arkady Shilkloper και
της Big Band του Βουλγαρικού Εθνικού
Ραδιοφώνου.
Η
σύνθεση
δεν
αποτελεί
το
μοναδικό
είδος
μουσικής
δημιουργίας
που
ενδιαφέρει
τον
Milen. Το πάθος του για την τζαζ/αυτοσχεδιαστική μουσική είχε αποτέλεσμα
μία εβδομαδιαία εκπομπή με τίτλο «Αυθόρμητα Εφευρήματα», την οποία παρουσιάζει στο
Κανάλι Τεχνών & Πολιτισμού «Christo Botev»
του Βουλγαρικού Εθνικού Ραδιοφώνου. Επιπλέον, έχει και ο ίδιος πάθος με τον
αυτοσχεδιασμό. Ακολουθώντας το ενδιαφέρον του για τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό κρουστών,
τον Απρίλιο του 2008 ο Milen – μαζί με τον Καταλανό
συνθέτη, πιανίστα και αυτοσχεδιαστή, Josep-Maria
Balanyà – έπαιξαν σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες του Σπηλαίου «Sâeva
Dupka» στη Βορειοδυτική Βουλγαρία. Βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα μπορεί
να βρει κάποιος στο www.youtube.com.
Ανάμεσα στις υποτροφίες που
έχει λάβει συγκαταλέγονται και οι εξής: artbellwald.ch (2014,
Ελβετία), MacDowell Colony (2013,
New Hampshire, ΗΠΑ), Fundación Valparaíso (2011,
Mojácar, Ισπανία), Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik (1998)
και Rheinsberg Music Academy (1995, Rheinsberg,
Γερμανία).
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΣ- Θεωρητικα 17-22 Ιουλίου
Προσκεκλημένος φεστιβάλ Παπαιωάννου
Ο Κώστας Χάρδας είναι λέκτορας
συστηματικής μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Σπούδασε πιάνο
και ανώτερα θεωρητικά στο Αθηναϊκό Ωδείο και μουσικολογία στο Α.Π.Θ. Υποτροφία
της Ακαδημίας Αθηνών του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει Master από
το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορική διατριβή από Πανεπιστήμιο του Surrey. Η
διατριβή του κυκλοφόρησε από γερμανικό εκδοτικό οίκο υπό τον τίτλο The music for solo piano of Yannis A. Papaioannou up to 1960: Αn analytical, biographical and contextual approach.
Έχει
ερευνήσει και δημοσιεύσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό στα παρακάτω πεδία:
ανάλυση και θεωρία της μουσικής, νεοελληνική μουσική, μουσική του 19ου
και του 20ου αιώνα. Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη ως
επιμελητής έκθεσης για τον Γ. Α. Παπαϊωάννου, ενώ δίδαξε για δύο ακαδημαϊκά έτη
στο Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
'Λίλιαν Βουδούρη' του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ως πιανίστας μελέτησε με τη Γιολάντα Σεβέρη, τη Δόμνα
Ευνουχίδου και τον John Bingham,
ενώ παρακολούθησε μαθήματα με τους Μαρτίνο Τιρίμο, Philip Fowke, Roberto Szidon
κ.α. Εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο
εξωτερικό. Είναι μέλος του συνόλου Piandaemonium (6 πιάνα - 12 πιανίστες).
Επιμελήθηκε καλλιτεχνικά και μουσικολογικά το CD με έργα για σόλο πιάνο και μουσική δωματίου του Γ.
Α. Παπαϊωάννου που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2013 από τη διεθνή εταιρία NAXOS, στο οποίο συμμετέχει και ως
πιανίστας.
ΧΟΡΩΔΙΑ
ΜΑΡΙΑ ΕΜΜΑ ΜΕΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΥ-χορωδια 17-22 Ιουλίου
Προσκεκλημένη ΔΘΜΑ
Προσκεκλημένη ΔΘΜΑ
Η
Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου είναι
διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου (ΙΠ) με διατριβή στην Παιδαγωγική της Χορωδίας
και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Boston University στη Διεύθυνση Χορωδίας. Επίσης,
είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ).
Διδάσκει διεύθυνση χορωδίας και διευθύνει τις χορωδίες του ΙΠ, του ΑΠΘ, καθώς
και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο μάθημα της
διεύθυνσης χορωδίας διδάσκει παιδαγωγική της χορωδίας, κινησιολογία, φωνητική
τεχνική για χορωδούς, χορωδιακό ρεπερτόριο, γρηγοριανό μέλος, ιστορία της
χορωδιακής μουσικής και μεθοδολογία της πρόβας.
Διατελεί
τακτικά προσκεκλημένη διδάσκουσα σε σεμινάρια και ημερίδες διεύθυνσης χορωδίας
στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πάτρα, Σέρρες, Ρόδος, Καβάλα, κ.α.)
και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ισραήλ, Αυστρία κ.λπ.), σε αντίστοιχα σεμινάρια και εργαστήρια
με παιδικές, νεανικές και μικτές χορωδίες. Το
βιβλίο της, Εισαγωγή στην Τέχνη της
Χορωδιακής Πράξης (2011), αποτελεί έναν τεκμηριωμένο οδηγό για τη χορωδιακή
παιδαγωγική και διεύθυνση και διανέμεται ως πανεπιστημιακό σύγγραμμα στα
τέσσερα τμήματα Μουσικών Σπουδών της Ελλάδας και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του European University of Cyprus. Πρόσφατα εκδόθηκε και δεύτερο βιβλίο της
με ανθολογία 42 χορωδιακών έργων Ελλήνων συνθετών για όμοιες φωνές (SSA). Ta δύο παραπάνω βιβλία κυκλοφορούν από τις
Εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας.Έχει διατελέσει
εισηγήτρια και σύνεδρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα (Τρίπολη, Ρόδος, Αθήνα,
Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πάτρα, Πρέβεζα κ.τ.λ.) και το εξωτερικό (ΗΠΑ, Ιαπωνία,
Δανία, Αυστρία, Ισραήλ, Καναδάς, κ.τ.λ.).Ως διευθύντρια
χορωδιών έχει δώσει πάνω από 1000 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη
(Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Ελβετία,
Ουγγαρία, Ισπανία κ.α.), αλλά και ανά τον κόσμο: Κίνα, Σιγκαπούρη, Νότιο
Αφρική, Αίγυπτος, Τουρκία, Ρωσία, Ισραήλ, Καναδάς και ΗΠΑ.Είναι μέλος του National Music Honor Society (USA), του International Federation of Choral Music (IFCM) και επίσημη
εκπρόσωπος της Interkultur/Μusica Mundi στην Ελλάδα. Είναι μέλος
του Διεθνούς Συμβουλίου των World
Choir Games και διατελεί κριτής σε διεθνή φεστιβάλ
στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αμερική. Έχει συνεργαστεί με διάφορους
οργανισμούς: ΜΜΘ, ΜΜΑ, ΚΟΘ, ΣΟΔΘ, ΝΩΘ, ΣΩΘ, Καμεράτα, Συμφωνική Φιλιππούπολης,
ΕΤ-3, West
London Festival Orchestra κ.ά.Είναι ιδρύτρια και
διευθύντρια της Χορωδίας Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου, ενός χορωδιακού
οργανισμού που λειτουργεί σε τέσσερα τμήματα (εκπαιδευτική χορωδία, παιδική
χορωδία, μικτή χορωδία και φωνητικό σύνολο), με περισσότερους από 200 χορωδούς.
ΑΚΚΟΡΝΤΕΟΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΟΓΛΟΥ -ακκορντεόν 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο Παναγιώτης Ανδρέογλου γεννήθηκε στην Καβάλα το 1980. Είναι
απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (Πτυχίο ακορντεόν, 1996 και Δίπλωμα
πιάνου, 2003). Σπούδασε μουσικολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
και στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (Φινλανδία), και ακορντεόν στο Πανεπιστήμιο
Μακεδονίας. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ακορντεόν στην
Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Δανίας με διάκριση.
Έχει κερδίσει πρώτα βραβεία
σε διαγωνισμούς ακορντεόν και νέων μουσικών στην Ελλάδα, ενώ έχει λάβει την
Δανέζικη υποτροφία “Ellen og Erik Valdemar Jensen's Musiklegat”, καθώς και
υποτροφίες από την Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Δανίας και τον Δήμο Καβάλας.
Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου σε πολλές
Ευρωπαϊκές χώρες: Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία
και Ισπανία. Εκτελέσεις του έχουν μεταδοθεί ζωντανά από την Κρατική Ραδιοφωνία
της Δανίας (DR P2). Στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στη Στέγη
Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. με τη
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του
για τη σύγχρονη μουσική τον έχει οδηγήσει σε συνεργασίες με αρκετούς νέους
συνθέτες. Έχει δώσει τις πρώτες εκτελέσεις έργων σόλο και μουσικής δωματίου των
Δημήτρη Μαρωνίδη, Gundega Šmite, Benjamin de Murashkin,
Anders Monrad, Stefan Klaverdal και Gunnar K. Masson.
Εκτός από τον χώρο της
κλασικής μουσικής, ο Παναγιώτης ενδιαφέρεται για την αυτοσχεδιαστική μουσική
και τη μουσική για θέατρο και χορό. Ως μέλος της θεατρικής ομάδας Kunst
συνέθεσε και εκτέλεσε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση “Nordost”, ενώ με
την χορεύτρια Φλώρα Τσουκαλά δημιούργησε
την πειραματική παράσταση φλαμένκο “Post it”. Επίσης έχει συνεργαστεί με τον
Matt Elliott/The Third Eye Foundation, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και
τον συνθέτη Γιώργο Καζαντζή, για τον οποίον έχει ηχογραφήσει σε τρεις δίσκους.
ΚΡΟΥΣΤΑ
CHRISTOPHER BAKA -κρουστά 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Ο Κρίστοφερ Μπάκα γεννήθηκε στην Πολωνία και
αποφοίτησε ως σολίστ κρουστών από την Εθνική Μουσική Ακαδημία «Στάνισλαβ
Μονιούσκι» του Gdansk. Υπήρξε κορυφαίος στο τμήμα κρουστών της
ορχήστρας του Μουσικού Θεάτρου της Gdynia και παράλληλα εκτελεστής,
συνθέτης και ενορχηστρωτής στο πολωνικό ραδιόφωνο του Gdansk.
Από το 1988 έως το 1998 δραστηριοποιήθηκε στην
Ελλάδα ως καθηγητής κρουστών και ντραμς καθώς και διευθυντής ορχήστρας στο Δημοτικό
Ωδείο Καβάλας και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το διάστημα αυτό ίδρυσε τάξη
κρουστών στα Δημοτικά Ωδεία Δράμας και Έδεσσας και την περίοδο 1997-1998 διετέλεσε
διευθυντής ορχήστρας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
Τα επόμενα χρόνια έως το 2007 που επέστρεψε στην
Ελλάδα, παράλληλα με την κύρια ιδιότητά του ως Διευθυντής Διεθνών Γεγονότων στο
Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτικής Θάλασσας στο Gdansk, ασχολήθηκε
με τη σκηνοθεσία και τη σύνθεση μουσικής για το θέατρο. Έχει ταξιδέψει
σε όλο τον κόσμο ως ντράμερ και εισηγητής μουσικών και μουσικοθεατρικών
σεμιναρίων.
Έχει διδάξει σε
διάφορα ωδεία της Βόρειας Ελλάδας. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Ωδείο «Ηδύμελον»
του Πολυγύρου και υποδιευθυντής του Δ.Ω.Κ., όπου συνεχίζει να διδάσκει κλασικά
κρουστά και ντραμς.
ΘΕΡΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
ΕΦΗ ΚΟΡΕΣΟΓΛΟΥ - 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Η Έφη Κορέσογλου γεννήθηκε το 1968 στην Καβάλα. Το 1991 αποφοίτησε
από το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Στα μαθητικά και φοιτητικά της χρόνια σπούδασε στο
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, ασχολούμενη κυρίως με το
πιάνο και δευτερευόντως με την κιθάρα, το φλάουτο, τα κρουστά και τη φωνητική.
Το 1989 πήρε το πτυχίο Αρμονίας
από το Ν.Ω.Θ. και το 1993 αποφοίτησε από τη Μουσικοπαιδαγωγική Σχολή του Ν.Ω.Θ.,
με ειδίκευση στο γερμανικό σύστημα μουσικής παιδαγωγικής που εφαρμόζεται εκεί.
Εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Μουσικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης και ως δασκάλα στο
Ν.Ω.Θ., σε τμήματα θεωρίας και σολφέζ.
Τα τελευταία χρόνια διδάσκει
Μουσική Προπαιδεία στα «Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θωμά» και μουσική με θεραπευτικό
σκοπό σε παιδιά με νοητικές & κινητικές αναπηρίες και αυτισμό στην πρότυπη
θεραπευτική μονάδα «Πράξις». Από το 2007 διδάσκει Μουσική Προπαιδεία στο Δ.Ω.Κ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΑΜΑΡΑ 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Η Κωνσταντινιά Σαμαρά έχει πάρει με Άριστα τα Πτυχία Αρμονίας (1997,
τάξη Α. Βασιλειάδη), Αντίστιξης (1999, τάξη Δ. Αθανασιάδη) και Φυγής (2001,
τάξη Ν. Πρωτόγερου), ενώ το 2005 απέκτησε και το Πτυχίο Πιάνου με την Ε.
Καρπίδα. Το 2007 ολοκλήρωσε τις σπουδές της παίρνοντας το Δίπλωμα Σύνθεσης με
Άριστα από τον Σ. Ουλκέρογλου.
Έχει παρακολουθήσει
σεμινάρια Μουσικοπαιδαγωγικής (2002) και Μουσικοκινητικής Αγωγής (2005) του
Ελληνικού Ινστιτούτου Kodaly,
του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, καθώς και μονοετή κύκλο Μουσικοπαιδαγωγικής
Επιμόρφωσης (2006-07) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας.
Το διάστημα 1999-2006
δίδαξε θεωρητικά σε ιδιωτικό ωδείο της Καβάλας, ενώ από το 2002 εργάζεται ως
ωρομίσθια στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι υπεύθυνη
Μουσικής Αγωγής στον Παιδικό Σταθμό Μέριμνας του Παιδιού Καβάλας και από το
2006 διδάσκει Θεωρητικά και Μουσική Προπαιδεία στα Δημοτικά Ωδεία Δράμας και
Καβάλας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ-ηλεκτρική κιθάρα 12-22 Ιουλίου
Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
O Γιώργος Καραθανάσης
ασχολείται σοβαρά με την ηλεκτρική κιθάρα από το 1984. Το 1990 παρακολούθησε
μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και από το 1993
ξεκίνησε η επαγγελματική του ενασχόληση με το όργανο.
Εργάζεται από το 2008 στο Ωδείο «Εύφωνον» της Ξάνθης ως
καθηγητής ηλεκτρικής και ακουστικής κιθάρας, και από το 2009 στο Ωδείο
«Αρμονία» της Νέας Περάμου. Διδάσκει ηλεκτρική κιθάρα στο Δημοτικό Ωδείο
Καβάλας από τη χρονιά 2010-11.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου