Σύντομο Ιστορικό Θερινή Μουσική Ακαδημία



Γενικά- Ιστορικό
H Θερινή Μουσική Ακαδημία (ΘΜΑ) διοργανώθηκε επί δύο συνεχόμενα έτη, ξεκινώντας τη δράση της από την πόλη του Βόλου. Η μεγάλη επιτυχία της πανελλήνιας διοργάνωσης (Ιούλιος 2012) – σε συνδυασμό με την παράλληλη έλλειψη σοβαρών μουσικών-εκπαιδευτικών διοργανώσεων υψηλών προδιαγραφών στην περιφέρεια με επίκεντρο τους νέους – οδήγησε αυτόματα όχι μόνο στη συνέχιση της ΘΜΑ αλλά και στη διεύρυνσή της από πανελλήνια σε διεθνή. Πρόκειται για τη συνέχιση ενός θεσμού, που σηματοδοτεί τα μουσικά δρώμενα της χώρας μας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας.
Οι δράσεις της ΘΜΑ υποστηρίζουν δύο κύριους θεματικούς άξονες: τον εκπαιδευτικό και τον καλλιτεχνικό.
Ο εκπαιδευτικός περιλαμβάνει ομιλίες, σεμινάρια, workshop, εργαστήρια, master-classes και διαγωνισμούς. Ο καλλιτεχνικός περιλαμβάνει συναυλίες των καλλιτεχνών αλλά και των σπουδαστών που συμμετέχουν στις δράσεις. Κύριος στόχος η εκπαίδευση των νέων της περιφέρειας και η δημιουργία μελλοντικού καλλιεργημένου κοινού.
Στα σεμινάρια και τους διαγωνισμούς μπορούν να συμμετάσχουν σπουδαστές που ήδη φοιτούν στα Δημοτικά Ωδεία της Ελλάδας αλλά και σπουδαστές ιδιωτικών ωδείων. Το διαγωνιστικό τμήμα δομείται ανά επίπεδο σπουδών και ηλικιών, έτσι ώστε να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι σπουδαστές με τα προγράμματα που θα έχουν ήδη παρουσιάσει στις ετήσιες εξετάσεις του Ιουνίου σε κάθε ωδείο.
Εκτός από τα βραβεία, στους διαγωνισμούς προσφέρονται και υποτροφίες ή εκπτώσεις διδάκτρων για το επόμενο σχολικό έτος 2013-14, τις οποίες θα προσφέρει το κάθε Δημοτικό Ωδείο ανάλογα με τις αποφάσεις της διοίκησής του.
Για τους σπουδαστές άνω των 20 ετών τα βραβεία συνοδεύονται και από ρεσιτάλ που θα διοργανώσουν τα Δημοτικά Ωδεία στον κύκλο συναυλιών "Νέοι Καλλιτέχνες". Δίνεται έτσι η δυνατότητα προβολής των νέων καλλιτεχνών σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας στο πρώτο στάδιο της καριέρας τους, ώστε να αποκτήσουν πολύτιμη συναυλιακή εμπειρία εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα το βιογραφικό τους.
Με την πρωτοβουλία αυτήν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των Δημοτικών Ωδείων δίνουν ένα ισχυρό στίγμα εν όψει της κρίσης που περνάει η χώρα, αφενός επιβραβεύοντας μέσω του θεσμού των υποτροφιών την πρόοδο των ταλαντούχων σπουδαστών και αφετέρου στηρίζοντας τους γονείς τους και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση των σπουδών.
Το κόστος των δράσεων είναι ειδικά διαμορφωμένο και περιλαμβάνει μειωμένες τιμές, μίνι υποτροφίες και ειδικές τιμές για νέους, φοιτητές και ανέργους, καθώς και συμβολική τιμή διαμονής των ενδιαφερομένων στις εκάστοτε τοπικές εγκαταστάσεις που φροντίζει η διοργάνωση σε συνεργασία με τα Δημοτικά Ωδεία να παρέχει στους συμμετέχοντες.
Σκοπός της Διεθνούς ΘΜΑ είναι να στεγάζεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας, στηρίζοντας την μουσική εκπαίδευση της περιφέρειας, δίνοντας την ευκαιρία στους σπουδαστές να παρακολουθούν με χαμηλό κόστος μαθήματα υψηλών προδιαγραφών και παράλληλα προτείνοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο συμπληρωματικών δραστηριοτήτων, όπως σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες, διαλέξεις και συναυλίες υψηλής ποιότητας. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος και να διακριθούν στους διαγωνισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου