Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ο Juan María Solare συνθέτει για κλαρινέτο μόνο



Η τάξη κλαρινέτου στην 3η ISMA, σε συνεργασία με τον συνθέτη Juan María Solare, θα μελετήσει στα πλαίσια των μαθημάτων της θερινής ακαδημίας έργα του συνθέτη γραμμένα για κλαρινέτο μόνο (solo κλαρινέτο, duetti, trio, quartetti).
Τα έργα – που διάλεξε ο ίδιος ο J. M. Solare για την περίσταση  – έχουν γραφεί από το 2007 έως και το 2014  και θα παρουσιαστούν σε μια συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη και το έργο του. Όλα τα κομμάτια θα παιχτούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και κάποια από αυτά σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Σκοπός του workshop είναι η εξερεύνηση, μαζί με τους σπουδαστές, όλων των ενδιάμεσων σταθμών της πορείας του μουσικού, από την αναζήτηση ρεπερτορίου, μέχρι την παρουσίαση μιας συναυλίας στην σκηνή. Αλλά και την τεκμηρίωσή της με ήχο ή εικόνα.
Ευχαριστούμε τον Juan María Solare για την συνεχή συμπαράστασή του, την γενναιοδωρία του, αλλά κυρίως το ήθος που διακρίνει την στάση, το έργο – τα έργα του – και την μουσική του.




Ο συνθέτης και πιανίστας Juan María Solare γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή) το 1966 και ζει στη Γερμανία από το 1993. Σπούδασε με τους María Teresa Criscuolo, Fermina Casanova, Juan Carlos Zorzi, Francisco Kröpfl, Johannes Fritsch, Helmut Lachemann και τον Hans-Ulrich Humpert. Ο Solare ήταν ο τελευταίος μαθητής του Mauricio Kagel. Απέκτησε υποτροφίες από το DAAD, το ίδρυμα Heinrich-Strobel-Stiftung (Baden-Baden) και το Künstlerhäuser Worpswede.
O Solare διδάσκει πιάνο στην Musikschule της Βρέμης, μουσική τανγκό στο Universität Bremen και σύνθεση στην Hochschule für Künste στη Βρέμη.
Πάνω από 300 συνθέσεις του εκτελούνται σε όλη την Ευρώπη και μεταδίδονται τακτικά. Οκτώ CDs από διάφορους εκτελεστές περιλαμβάνουν συνθέσεις του. Ως πιανίστας, κέντρο του ρεπερτορίου του θεωρεί την κλασική μουσική της εποχής μας (Cage, Schönberg) και την μουσική tango της Αργεντινής - διαθέτει δικά του έργα και στις δύο κατηγορίες. Εκτός από την συνθετική και την πιανιστική δραστηριότητά του, γράφει επίσης για μουσικά περιοδικά (Μαδρίτη, Μεξικό, Μπουένος Άιρες, Köln, Λονδίνο) και μουσική για το ραδιόφωνο (Deutsche Welle, Südwestfunk).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου